El Team Caragol, Le Charme Discret, una de les colles més internacionals de l'Aplec

REDACCIÓ
Publicat: 
04-06-2023
Actualitzat: 06-06-2023 13:02
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Team Caragol, Le Charme Discret, una de les colles més internacionals de l'Aplec
    Peu de foto: 
    Team Caragol

Uns 25 veïns i veïnes de la Catalunya Nord, bàsicament de Perpinyà, conformen el nucli principal del Team Caragol, una de les colles més internacionals de l’Aplec, conformada per una cinquantena de collistes catalans i nord-catalans. Una de les principals singularitats de la colla és el seu original estil d’elaborar els caragols, fets “a la graella” i no “a la llauna”, com és habitual.
 
Aquest estil, propi de de la zona dels Pirineus Orientals francesos, és un pèl diferent al més habitual de Lleida perquè la calor que passa per la petita malla arriba directament als caragols i no els cou de la mateixa manera que ho fa a la llauna: el resultat és un sabor subtilment diferent. Els ingredients, d’altra banda, són bastant clàssics, i poden incloure sal, pebre, pebre vermell, comí o farigola. Una altra particularitat és que els comensals mengen els caragols dempeus al voltant de la graella.
 
En l’edició d’enguany faran uns 40 quilos de caragols, a més de cuinar altres plats com llagostins amb calamars, llonganissa, costelles o carn magra.
 
Pedro Gil, president del Team Caragol, explica que l’associació es va crear l’any 2014, tot i que el bateig de foc -i mai millor dit- a l’Aplec va ser tres anys després, el 1917. Gil remarca no obstant que ell ja venia a la trobada gastronòmica als anys 80, quan vivia a Lleida i encara no s’havia traslladat a la Catalunya Nord.

Respecte al nom, es va escollir el mot anglès “team” perquè la colla té una clara vocació internacional, tot i que curiosament la majoria de membres són catalans o francesos (de ciutats com Perpinyà, París, Barcelona o Lleida).
 
Evidentment, el trasllat des del país veí suposa una despesa importants per als collistes, però Gil considera que “l’Aplec és un esdeveniment extraordinari, gairebé diria que únic, magníficament organitzat, i la gent que hi assisteix mai se’n penedeix”.
 
L’associació fa una “ruta cultural europea” del caragol al voltant de festes i fires centrades en aquest gasteròpode, que a més de Lleida inclou la Fête de l’Escargot de Bompas  i el Festival de l’Escargot de Toulouges (Rosselló), la Vinyala - Fira del Cargol de Vinya a Òdena (l’Anoia), l’Espai Gastronòmic de les Festes de Gràcia (Caragol Graciós) de Barcelona o la Fira de Sant Jordi de Palma de Mallorca. Actualment, estan gestionant participar també a la Fiera Fredda de Borgo San Dalmazzo, als Alps italians, una fira que es fa des de fa 453 anys.
 
Curiosament, el Team Caragol i la FECOLL van establir l’any 2018, en el decurs de la cerimònia de la Flama del Canigó, l’Any Universal del Caragol, amb el solstici d’estiu com a data d’inici de l’any, per la qual cosa, segon el president del Team Caragol, “l’Aplec ve a suposar la revetlla de cap d’any”. “En definitiva, ens interessa tot el que envolta la cultura del caragol, les tradicions, les festes i per suposat la gastronomia”, rebla Gil. 

Comparteix

També t'interessarà