⏯️ Els lleidatans Carme Valls i Antoni Gelonch, Creus de Sant Jordi 2023

REDACCIÓ
Publicat: 
05-07-2023
Actualitzat: 05-07-2023 10:10
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • ⏯️ Els lleidatans Carme Valls i Antoni Gelonch, Creus de Sant Jordi 2023
  Peu de foto: 
  Carme Valls i Antoni Gelonch - Creus de Sant Jordi 2023
 • ⏯️ Els lleidatans Carme Valls i Antoni Gelonch, Creus de Sant Jordi 2023
  Peu de foto: 
  Albert Hernàndez (ACN)
 • ⏯️ Els lleidatans Carme Valls i Antoni Gelonch, Creus de Sant Jordi 2023
  Peu de foto: 
  Albert Hernàndez (ACN)

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que atorga la Generalitat. Es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la identitat o en el pla cívic i cultural.

L’elecció de les personalitats ha volgut respectar, com en les darreres edicions, la paritat de gènere. A més, la selecció de persones guardonades també reflecteix la diversitat de camps en què treballen les persones i les entitats distingides amb les creus, així com la representació territorial.

Enguany, la cerimònia d’entrega de les Creus de Sant Jordi 2023, que va tenir lloc dimarts 4 al vespre, va fer una crida a l’esperança per superar la “fragilitat” de la democràcia amb l’ascens de les formacions d’extrema dreta a l’Estat. 

Pel que fa als premiats, van ser deu entitats i vint personalitats les guardonades, entre les quals s'hi troben dos lleidatans, Antoni Gelonchadvocat i escriptor presideix la Fundació Privada Horitzons 2050, i Maria Carme Valls, fundadora de la Coral Shalom.

Creus de Sant Jordi per Carme Valls, Antoni Gelonch i els Raiers de la Ribera del Segre
Peu de foto: 
Fotos Miquel de Santiago i Amaia Rodrigo

Antoni Gelonch

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, lliurava la Creu de Sant Jordi 2023 a l’advocat i escriptor Antoni Gelonch en un acte celebrat ahir al vespre al Teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat. El lleidatà va ser distingit amb un dels màxims reconeixements que atorga la Generalitat “pels seus rellevants esforços en favor de la conservació i la divulgació de l’art”. Mecenes cultural i membre d’honor de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, Gelonch dirigeix la Col·lecció Gelonch Viladegut, considerada una de les col·leccions de gravats i llibres d’art més importants d’Europa, la totalitat de la qual es troba dipositada al Museu de Lleida per tal que tothom en pugui gaudir.

Recentment, Antoni Gelonch ha impulsat la Fundació Privada Horitzons 2050, que té com a missió fomentar el debat i proposar accions que contribueixin al progrés econòmic, social cultural i patrimonial de la ciutat de Lleida i de les terres de Ponent amb vistes a l’any 2050 en favor d’una societat més lliure, avançada, solidària i plena. L’acompanyen en aquesta nova aventura l’expert en art Sebastià Petit i el president de l’Associació Empresa Familiar Lleida, Marc Cerón. De fet, l’entitat ja ha donat els seus primers passos amb el Premi Horitzons de la Biennal de Gravat de Lleida, que s’ha convertit en el guardó de gravat més ben dotat econòmicament de l’Estat espanyol amb un import de 5.000 euros. Cal recordar que la primera edició se centra en el gravat calcogràfic i la convocatòria romandrà oberta fins al 30 de setembre.

Maria Carme Valls

La cantant, directora de cant coral i professora de música, Maria Carme Valls i Farrà, va rebre la Creu de Sant Jordi “per la seva notable contribució a la promoció de la música i el cant coral”. Valls, fundadora de la Coral Shalom, que enguany celebra el seu 50è aniversari, va rebre la distinció també de mans de Pere Aragonès.

El Musiquem Lleida té obertes les inscripcions per la XVIII edició
Peu de foto: 
Foto Oscar Cabrerizo (Defoto)

Valls ha dedicat la seva vida a l’ensenyament del cant coral i ha format, gràcies als seus coneixements en pedagogia musical, infants i adults en l’art de la música. Així mateix, ha contribuït significativament a difondre la música i els compositors catalans, especialment a les Terres de Ponent. És una de les creadores de la Coral Shalom de Lleida, entitat cultural que busca sensibilitzar i enriquir musicalment la societat amb l’organització de concerts i actes culturals, entre els quals destaca el Festival Internacional Musiquem Lleida, que enguany commemora el seu 18è aniversari.

Comparteix

També t'interessarà