Et xiulen les orelles? Informa't sobre el tinnitus o acúfens

REDACCIÓ
Publicat: 
20-07-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Et xiulen les orelles? Informa't sobre el tinnitus o acúfens

La sensació de soroll en l'oïda, coneguda com a acúfens o tinnitus, sol desaparèixer sola. Si persisteix i et resulta incòmoda, has d'anar al metge: esbrinar la causa és el primer pas per solucionar-ho, si és possible. I quan no és així, hi ha teràpies que t'ajudaran a controlar la molèstia.

Si et xiulen les orelles, no és que hi hagi algú parlant malament de tu. Es tracta d'un símptoma que es coneix com a tinnitus (del llatí tinnire = sonar) o acufen, i des d'OCU ens expliquen tot el que hem de saber sobre aquest.

És un so que no procedeix d'una font externa, sinó de l'interior de l'orella i se sol sentir com un xiulet o un timbre. Quan aquests sons són forts o persistents en el temps, poden molestar per dormir o descansar i afecten la teva qualitat de vida. En un 2% dels casos l'alteració és greu, i arriba a resultar incapacitant per fer vida normal.

Els acúfens poden ser de dos tipus: objectius, quan hi ha una font orgànica del so, que és audible també per altres persones, o subjectius, quan només la persona afectada pot percebre-ho, que és el tipus més freqüent.

Com es pot curar el tinnitus?

Hi ha diverses causes conegudes d'acúfens o tinnitus: si els pateixes, convé acudir a l'otorrinolaringòleg perquè tracti d'esbrinar la causa i, si és possible, trobar una solució. L'origen es troba de vegades en la mateixa oïda, altres en el sistema cardiovascular o també en els nervis o les articulacions.

Les orelles: el brunzit pot aparèixer per un simple tap de cera, que es retira i solucionat, o per malalties com el vertigen de Menière, que es pot tractar. També pot derivar d'una pèrdua d'audició per haver estat exposat a alts nivells de soroll: si l'oïda ja està danyada, hi ha difícil solució.

El sistema cardiovascular: és molt important que acudeixis al metge si sents un so de tipus rítmic, compassat amb el batec del cor, perquè pot ser un símptoma d'un problema cardiovascular, de vegades, greu com un estrenyiment de l'artèria caròtida.

Les infeccions: hi ha malalties com la meningitis o la sífilis que poden deixar seqüeles a les orelles.

La medicació: hi ha medicaments que són ototòxics, és a dir, que entre els seus efectes adversos poden danyar l'oïda interna donant com a resultat pèrdua i distorsions auditives i tinnitus. Entre ells hi ha els antiinflamatoris no esteroides (tipus ibuprofèn, diclofenac, etc.), els antiinflamatoris COX-2 (com el celecoxib o l'etoricoxib), els diürètics de nansa (com la furosemida, la bumetanida, etc.), alguns antibiòtics (aminoglucòsids, quinolones o la claritromicina), alguns antiepilèptics (com la carbamazepina, l'àcid valpróic), alguns antidepressius (la sertralina o tota la família dels antidepressius tricíclics) i molts altres. En la mesura del possible, el metge tractarà d'interrompre el medicament responsable i canviar-lo per un altre.

El cervell o el sistema nerviós: la causa pot ser des d'haver rebut un cop al cap fins a tenir un tumor cerebral o un dany en el nervi auditiu. Cadascuna d'elles, requereix el seu tractament específic. Quan no hi ha una causa física evident, els experts creuen que cal buscar-la en el sistema nerviós central, que no rep de forma correcta la informació des de la còclea.

Els ossos o articulacions: el so pot aparèixer per alguna disfunció en l'articulació de la mandíbula.

Què passa quan sents un brunzit a l'orella?

Tractament contra el tinnitus pulsatil

S'han provat molts fàrmacs per combatre els acúfens, però no han demostrat ser eficaços per corregir, de fet, no n'hi ha cap aprovat per les autoritats sanitàries amb aquesta finalitat.
Tampoc els suplements nutricionals (zinc, coure, melatonina, niacina, manganès ...), ni els remeis a base de plantes (Ginkgo biloba) funcionen. Hi ha estudis que han intentat demostrar que aquests productes són eficaços en el tractament del tinnitus, però no han donat un resultat concloent, a més solen ser poc rigorosos en el seu disseny. De fet, l'evidència a favor d'ells és tan feble que l'Acadèmia Americana d'Otorrinolaringologia conclou que "cap suplement nutricional, ni cap remei a base de plantes ha provat ser eficaç en el tractament del tinnitus".I a més aquests productes tampoc són innocus: poden tenir efectes adversos i interaccionar amb la medicació habitual. Per exemple, el Ginkgo biloba pot produir vòmits, nàusees o mal de cap que solen ser lleus i transitoris, però el pitjor és que pot interaccionar amb diversos medicaments, entre ells els anticoagulants orals com el Sintrom i augmentar el risc d'hemorràgia en els pacients anticoagulants.
Les teràpies actuals en el tractament del tinnitus busquen, sobretot, ajudar els pacients a suportar. Per a això se solen utilitzar tècniques de tipus psicològic, com el biofeedback, la teràpia cognitiva conductual o la de reentrenament, que tracten de modificar la resposta emocional a l'estímul, reduint l'ansietat. També hi ha dispositius de tipus físic, com audiòfons que ajuden a sentir millor, o emmascaradors que emeten un "soroll blanc" amb el qual es tracta de camuflar o contrarestar el so intern.

Com cuidar la teva oïda i la teva salut auditiva

Les persones exposades a sorolls forts o explosions tenen major risc d'experimentar acúfens i pèrdues d'audició. Per aquest motiu...

• Assegura't de portar protectors auditius (no val amb cotó o taps) per fer certes feines o tasques molt sorolloses, per exemple tallar gespa o tanques ...
• No posis molt alta la música o la televisió, especialment si estàs fent servir auriculars.
• En concerts i discoteques, no et quedis a la banda dels altaveus.
• En escollir jocs o joguines, tria els que siguin menys sorollosos.
• No facis servir bastonets per netejar la cera de les orelles: pots danyar el timpà.

Comparteix

També t'interessarà