Saps quan 'corre perill' la teva oïda?

REDACCIÓ
Publicat: 
23-09-2020
Actualitzat: 23-09-2020 14:02
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Saps quan 'corre perill' la teva oïda?

L'epidèmia del soroll és paradoxalment silenciosa. És un fantasma que és present quan podem escoltar la música que surt dels auriculars d'algú assegut enfront de nosaltres en el metre, mentre prenem una beguda amb amics en un club o en crits frenètics al costat d'altres milers de persones en un estadi de futbol. Ningú està a resguard d'ella, però afecta especialment als joves.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) adverteix que 1.100 milions de joves de tot el món estan en risc de sofrir pèrdues d'audició a causa de l'exposició a sorolls que formen part dels nostres hàbits quotidians. Més de 43 milions de persones d'entre 12 i 35 anys sofreixen ja de pèrdues auditives discapacitants als països desenvolupats.

En un informe publicat, l'OMS estima que un 50% d'aquesta franja d'edat està exposada a riscos a causa de l'ús de reproductors MP3 i telèfons intel·ligents, i un 40% pels nivells de soroll nocius en clubs, discoteques i bars.

Com saber si estem danyant les nostres oïdes?

Els experts consideren que 85 decibels (dB) durant un màxim de 8 hores és el nivell màxim d'exposició sense riscos que l'ésser humà pot assumir. L'espai de temps admissible disminueix a mesura que la intensitat del so augmenta.

La pregunta es respon millor acudint a exemples concrets;

  • El volum de sortida dels dispositius d'àudio personals, com els auriculars, pot oscil·lar entre els 75 dB i 136 dB al seu volum màxim. L'informe de l'OMS recomana no utilitzar més d'una hora a un volum sota aquests dispositius.
  • En clubs nocturns, discoteques i bars, els nivells mitjans de soroll poden oscil·lar entre els 104 dB i 112 dB, i segons els paràmetres que marca l'OMS a partir dels 15 minuts ja no seria segur. El mateix ocorre en les instal·lacions esportives, on el nivell oscil·la entre els 80 dB i els 117 dB. L'exposició a aquests ambients provoca cansament en les cèl·lules sensorials auditives, la qual cosa dóna lloc a una pèrdua temporal de l'audició o a acúfens (aquesta sensació de brunzit en les oïdes que es té per exemple en sortir d'un concert).

L'audició millora a mesura que aquestes cèl·lules es recuperen, però quan "els sons són molt forts o l'exposició es produeix amb regularitat o de forma prolongada, les cèl·lules sensorials i altres estructures poden veure's danyades de manera permanent, la qual cosa provoca una pèrdua irreversible d'audició", adverteix l'OMS.

Per a fer-se una idea de l'alta exposició que suportem a causa dels nostres hàbits culturals i d'oci, basta saber que en 15 minuts de música a 100 dB, una persona s'exposa a nivells de soroll similars als que absorbeix un treballador industrial en una jornada de 8 hores treballant en un entorn sonor de 85 dB.

Temps d'escolta segurs

L'exposició segura a un concert a tot volum només és de 28 segons, tal com afirma l'OMS. Alguns exemples de temps màxims d'escolta recomanats per l'OMS són:

  • 85 dB: nivell de soroll a l'interior d'un cotxe. Vuit hores.
  • 90 dB: talladora de gespa. Dues hores i 30 minuts.
  • 95 dB: soroll d'una moto mitjana. 47 minuts.
  • 100 dB: botzina d'un cotxe o un tren subterrani.15 minuts.
  • 105 dB: reproductor de mp3 a tot volum. Quatre minuts.

A més de tenir present aquests límits temporals, l'organització proporciona altres consells:

  • Mantingui el volum baix.
  • Cal regular el volum exempt de riscos en el seu aparell personal i no superar el 60% del volum màxim. De la mateixa manera, cal usar taps per a les oïdes quan es vagi a una discoteca o a un esdeveniment Sorollós.
  • Limiti el temps que dedica a activitats sorolloses.
  • La durada de l'exposició al soroll és un dels principals factors a cuidar. És aconsellable fer breus descansos auditius (per exemple sortint del club on estigui) i limitar a una hora diària l'ús d'auriculars.
  • Vigili els nivells segurs d'exposició al soroll.
  • Utilitzar la tecnologia dels telèfons intel·ligents per a mesurar els nivells d'exposició al soroll pot ajudar.

Posi especial atenció als senyals d'advertiment de pèrdua d'audició. L'OMS recomana acudir a un metge si troba dificultat per a sentir sons aguts com el timbre, el telèfon o el despertador o per a entendre la parla per telèfon i, fins i tot, per a seguir converses en ambients sorollosos.

Comparteix

També t'interessarà