ℹ️ Com evacuar i protegir-se en cas d'incendi

REDACCIÓ
27-07-2022
 • ℹ️ Com evacuar i protegir-se en cas d'incendi
  Peu de foto: 
  Imatge d'arxiu

Davant la recent onada de calor, amb valors de temperatura màxima per sobre els 40 graus, s'han batut rècords de temperatures mínimes més altes.

El factor més destacat d'aquest episodi de calor ha estat la seva persistència, i en conseqüència la falta de precipitacions, una situació que ens han dut a un estat vulnerable davant els nombrosos incendis que hi ha hagut els darrers dies al territori.

Per aquest motiu, s'activava la fase d'alerta contra incendis a les comarques de la plana de Lleida i de l'Alt Pirineu, on s'han dut a terme diverses actuacions en la línia de la prevenció, com ara l'adequació de la xarxa viària i dels punts d'aigua i la construcció d'àrees i franges de baixa càrrega de combustible que són estratègiques per a l'atac als focs, a més de dur a terme totes les mesures aprovades pel Pla Infocat.

Imatge d'arxiu

Centenars de persones s'han vist afectades pel foc aquests dies, obligades a abandonar els seus habitatges. Els incendis provoquen tos, dificultat per respirar, cremor als ulls i altres efectes nocius per la nostra salut, per això és tan important evacuar a temps. Des de LLEIDA.COM, us expliquem com actuar i què agafar abans de fugir de la zona afectada per les flames.

Si hi ha un incendi forestal a la teva zona, és crucial que romanguis pendent de les notícies o informació oficial sobre l'evolució del foc, per si fos necessari abandonar la zona. El més important en aquestes situacions és mantenir la calma i seguir les instruccions indicades pels sistemes d'emergències.

En cas de decidir evacuar per iniciativa pròpia, sempre s'aconsella trucar al 112 per posar en avis de la teva situació (on et trobes, quantes persones sou i quins mitjans teniu per realitzar l'evacuació) i a continuació, poder seguir les seves instruccions, ja que potser la via que pensàvem fer servir per sortir de l'incendi, ens acaba conduint a una ruta amb molt més perill, perquè normalment no tindrem una visió conjunta de com avança el foc.


Herois i heroïnes en primera línia de foc

Bombers de la Generalitat de Catalunya
Generalitat de Catalunya

Què cal agafar abans d'evacuar?

 • Si has d'evacuar el teu lloc d'habitatge, probablement et preguntaràs què has de portar amb tu. Els experts recomanen vestimenta i calçat còmode i endur-se aigua, ja sigui per hidratar-se, remullar-se o per humitejar qualsevol tipus de roba per tapar-se el nas i la boca del fum. A més d'agafar la medicació habitual necessària per almenys tres dies.
 • Si disposem de més temps, agafarem diners en efectiu, joies i documentació (escriptures, contractes, passaports...), i abaixarem tots els interruptors de llum i gas. 

Com hem de fugir d'un incendi?

 • Dirigir-nos al punt de reunió indicat per les autoritats, a través de les rutes d'evacuació establertes per aquestes, encara que ens sapiguem dreceres. Evitar agafar el cotxe per arribar-hi, i en ser necessàri, només un per a tota la família.
 • En cas d'haver d'esperar que arribi l'ajuda en camp obert, el millor és fer-ho en zones que ja estiguin cremades i allunyar-se del foc en la direcció oposada al vent. Per evitar el fum, et pots tapar la boca i el nas amb un drap humit.
 • No hem de fugir mai a favor del vent ni anar muntanya amunt, llevat que no hi hagi vegetació per cremar com tarteres, camps de conreu llaurats, prats, etcètera.
 • Cal evitar les valls estretes, els ports de muntanya, els congostos, els barrancs i, en general, les zones amb pendent, ja que l'aire calent tendeix a pujar amunt.
 • És recomanable acostar-se a l'aigua si s'està a prop, i fins i tot entrar-hi si cal.
 • Si, en canvi, estem dins el cotxe, hem d'intentar trobar un lloc protegit on parar, tancar les portes, finestres i aturar la ventilació. A continuació, encendre els fars del vehicle perquè et puguin trobar al mig del fum.
Imatge d'arxiu

Com ens hem de protegir del foc?

 • Mai dins de tendes de campanya, ja que són inflamables, ni a l'interior de pous o coves perquè l'oxigen es pot acabar ràpidament.
 • Per protegir-nos de la radiació del foc ens podem situar darrere d'una roca, dins d'una rasa o cobrir-nos el cos amb terra.
 • Hem d'intentar, si és possible, beure líquids sovint per evitar deshidratacions i esperar que passi el foc per fugir.
 • Si ens trobem envoltats pel foc, cal que ens estirem de bocaterrosa en una clariana o en un camí i, si pot ser, tapar-nos amb terra. Hem de respirar lentament i poc profundament l'aire fresc de sota i, si podem, mullar un mocador per tapar-nos la cara.
 • No és recomanable intentar creuar les flames, però si no hi hagués cap més sortida, creuaríem pel front més feble. Si la roba se'ns encén, no s'ha de córrer, sinó ajupir-nos i rodar sobre el terra. En cas de tenir mantes, cobrir-nos amb elles.

Evacuació amb mascotes

 • Si teniu mascotes al vostre càrrec, i hi ha un incendi a la vostra zona, s'aconsella valorar si hi ha algun familiar o amic en altres àrees que pogués fer-se càrrec de l'animal, i preparar una motxilla d'emergència. En aquesta hi posarem la documentació de l'animal, recipients amb aigua i menjar per a dos o tres dies, un collaret, una corretja, un morrió, bosses per la femta i una farmaciola per si necessita tractament.
 • En cas d'evacuació, hauries d'agafar aquesta motxilla i emportar-te amb tu la teva mascota. Si el nombre d'animals que conviuen amb nosaltres és molt elevat i no disposem d'espai per portar-los a tots, avisarem els serveis d'emergència perquè els rescatin.
Comparteix

També t'interessarà

Enquesta