ℹ️ Efectes d'una mala alimentació en el nostre cos i ment

REDACCIÓ / Blog de HLA
Publicat: 
13-11-2023
Actualitzat: 16-11-2023 10:36
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ℹ️ Efectes d'una mala alimentació en el nostre cos i ment
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)

El menjar 'basura', també conegut com a menjar ràpid, s'ha convertit en una part omnipresent de la cultura alimentària occidental. Sol ser una opció ràpida i econòmica tant si es realitza a casa, es demana a domicili o es consumeix en un restaurant, cosa que la converteix en una opció alimentària atractiva per a moltes persones. No obstant això, el seu consum excessiu suposa efectes perjudicials en la salut física i mental.

El menjar ràpid sol estar compost per aliments rics en calories, greixos de mala qualitat, farines refinades i sucres, amb una baixa concentració de nutrients importants per a la salut com vitamines, minerals i fibra. Aquesta absència de nutrients saludables es deu, en part, als mètodes de processament industrial que s'utilitzen per crear aquests productes, els quals alteren la seva composició original i redueixen el seu contingut nutricional.

A més, el menjar ràpid sol contenir additius artificials per millorar el sabor, la textura i la durabilitat dels aliments. Aquests additius no aporten beneficis nutricionals i, en alguns casos, poden tenir efectes negatius en la salut.

Els efectes físics d'una mala alimentació

La composició nutricional descrita anteriorment pot afavorir el desenvolupament de malalties cròniques com l'obesitat, la diabetis, trastorns cardíacs i certs tipus de càncer.

A més, els additius poden tenir efectes negatius en el nostre organisme, com la disfunció metabòlica i l'alteració del sistema endocrí. En qualsevol cas, és molt més perillosa l'absència de nutrients com la fibra o les vitamines, essencials per a un òptim estat de salut, que la presència de carbohidrats o els greixos per se.

Impacte en la salut mental i emocional

Estudis científics també han demostrat que una dieta alta en menjar ràpid s'associa amb un major risc de depressió, ansietat i trastorns de l'estat d'ànim.

El consum d'aliments ultraprocessats i rics en greixos saturats i sucres pot afectar negativament la química del cervell i el sistema hormonal, contribuint a l'aparició de trastorns de l'estat d'ànim i una menor sensació de benestar general.

Per contrarestar els efectes negatius del menjar 'basura' és fonamental adoptar hàbits alimentaris saludables. Això implica prioritzar aliments frescos que equilibrin diferents aportacions nutricionals, procurant que la base siguin fruites i verdures. A més, és important optar majoritàriament per opcions casolanes i cuinades des de zero amb tècniques senzilles. Incorporar una activitat física regular, mantenir un bon descans i mantenir una hidratació adequada també són factors clau per mantenir una bona salut física i mental.

Recorda:

  • El menjar ràpid pot tenir efectes perjudicials en la salut física, contribuint a perpetuar hàbits d'alimentació poc saludables que poden afavorir el desenvolupament de malalties cròniques.
  • Aquest tipus d'aliments també afecta la salut mental i emocional, ja que s'associa amb un major risc de depressió, ansietat i trastorns de l'estat d'ànim.
  • Prioritzar aliments frescos i nutritius, limitar el menjar 'basura' i promoure l'activitat física són accions clau per millorar la nostra salut en general.
Comparteix

També t'interessarà