ℹ️ Passaport covid: Caducitat, viatges i tot el que vols saber

REDACCIÓ
18-01-2022
 • ℹ️ Passaport covid: Caducitat, viatges i tot el que vols saber

Fa gairebé sis mesos que es va aprovar el certificat covid digital de la Unió Europea com eina complementaria de supervisió davant de la pandèmia. Des de l'any passat, alguns sectors el demanen per tal d'evitar la propagació del Coronavirus entre els seus clients i usuaris, però, aquest certificat té caducitat?, si no tinc la pauta de vacunació completa, me'l puc descarregar?, si m'he vacunat a l'estranger, puc obtenir-lo? Et deixem a continuació la resposta a les preguntes més freqüents sobre aquest document.


 • Què és el certificat COVID digital de la UE?

El certificat COVID digital de la UE és una acreditació que avala l’estat de vacunació de la persona, si ha passat la COVID-19 o si té una prova diagnòstica negativa recent.

 • Des de quina edat s'ha de presentar el certificat COVID digital de la UE?

Per a viatjar, des dels 12 anys. Per als espais on és obligat presentar el certificat a Catalunya, des dels 13 anys.

 • El certificat COVID digital és només per a les persones vacunades?

No. Es poden obtenir tres certificats diferents:

 1. Certificat de vacunació contra la COVID-19.
 2. Certificat de recuperació de la COVID-19.
 3. Certificat de prova diagnòstica COVID-19 negativa.
 • En quins espais és obligatori presentar el certificat COVID digital UE?

Actualment, és obligatori presentar el certificat COVID digital de la UE per accedir a:

 1. Locals d’oci nocturn.
 2. Zones interiors de locals de restauració.
 3. Celebracions amb ball en recintes tancats.
 4. Residències de gent gran.
 5. Gimnasos.


Consulta totes les restriccions actuals a Catalunya • Quan puc obtenir el certificat COVID digital UE?

El pots obtenir:

 • Si t'has vacunat amb pauta completa.
 • Si has passat la malaltia en els últims sis mesos i tens una PCR que ho acrediti.
 • Si tens una prova diagnòstica negativa (PCR o test d'antígens d'un centre autoritzat pel Departament de Salut).
 • On puc aconseguir el certificat COVID digital de la UE?

Per internet

El pots descarregar des de La Meva Salut o des del web vacunacovidsalut.cat

El certificat es descarregarà al teu dispositiu i no caldrà que te'l tornis a descarregar cada vegada. Podràs trobar-lo:

 1. A la carpeta de descàrregues o arxius.
 2. Fent servir el cercador del dispositiu, amb la paraula "COVID".

Presencialment

A les oficines d'atenció ciutadana (OAC), amb cita prèvia.
Has de portar el DNI i la targeta sanitària. Te'l podràs endur imprès o descarregat al mòbil per tenir-lo sempre a mà.
Als punts de vacunació poblacionals.

 • Quina durada tenen aquest certificat COVID digital de la UE? Caduca?

Els certificats que es van descarregar fins al juliol surten com a no vàlids per un canvi marcat a la UE del codi QR.

Depenent del tipus de certificat:

 1. Certificat de vacunació contra la COVID-19: Vàlid durant un any des de la data de la darrera dosi.
 2. Certificat de recuperació de la COVID-19: Vàlid durant 6 mesos.
 3. Certificat de prova diagnòstica COVID-19 negativa:

Amb test d’antígens (TAR): 48 hores.
Amb PCR: 72 hores.

En funció de les aprovacions dels reglaments europeus, aquests terminis poden patir alguna variació. En qualsevol cas, en cada un dels certificats es troba indicada la data de vacunació, la data en què s’ha patit la COVID-19 o quan s’ha realitzat una prova diagnòstica. A més, aquesta validesa té vigència sempre que la situació de la persona no canviï.

 • En quin moment puc utilitzar el certificat COVID digital de la UE després que m’hagi vacunat?

En el mateix moment en què et vacunes, a La Meva Salut ja et pots descarregar el certificat COVID digital de la UE. Tanmateix no serà vàlid fins 15 dies després de vacunar-te amb la segona dosi [2/2]. En el cas de les persones que s'hagin vacunat amb la dosi addicional o de record, aquesta actualització pot no aparèixer al certificat COVID fins 15 dies després d'haver-la rebut [3/3]. Això no obstant, el certificat de vacunació serà vàlid per accedir als espais on sigui necessari, ja que la pauta de vacunació estarà completada [2/2].

 • He de presentar el certificat COVID digital de la UE en les llibreries, teatres, museus, etc. que tenen zona de restauració?

Has de presentar el Certificat COVID digital de la UE a la zona de restauració. Si aquesta no està diferenciada de la resta del local, hauràs de presentar el certificat a tot el local.

 • En cas de rebre dosis addicionals, també he d’esperar uns dies perquè el certificat sigui vàlid?

No. Si ja tens la pauta de vacunació completada [1/1] o [2/2], independentment que t'administrin una dosi addicional o de record [2/2] o [3/3], la teva pauta de vacunació està completada i, en conseqüència, el teu certificat COVID digital és vàlid.

 • Treballo a un espai on és obligatori el certificat COVID digital de la UE. L'he de presentar cada vegada que comenci la meva jornada laboral?

No és necessari.

 • Els hotels amb cafeteria o restaurant han de demanar el certificat?

Sí, a la zona de restauració. Si aquesta no està diferenciada de la resta del local, s'ha de presentar el certificat quan s'accedeixi a l'hotel.

 • Si estic a una terrassa, he de presentar el certificat COVID digital de la UE? I si vull accedir a l'interior per anar al lavabo o pagar la meva consumició o àpat?

A les zones exteriors no és necessari presentar el certificat COVID digital de la UE.

En cas que estiguis a una terrassa i vulguis entrar a l'interior d'un local per anar al lavabo o pagar el teu àpat o consumició, no és necessari presentar el certificat COVID digital de la UE. T'hauràs de posar la mascareta, però.

 • He passat la COVID-19 i tinc una dosi de la vacuna. Puc demanar el certificat COVID digital de la UE?

Si has passat la COVID-19 i al cap de 2 mesos t'administren la vacuna contra la COVID-19, la teva pauta de vacunació està finalitzada. Com a conseqüència, pots obtenir el certificat COVID digital de la UE.

També pots obtenir el certificat COVID digital de la UE si després de la primera dosi de la vacuna agafes la COVID-19. En aquest cas et podràs vacunar amb la segona dosi de la vacuna 2 mesos després d'haver superat la malaltia.

 • On m’he de fer les proves TAR o PCR?

Als centres acreditats per a proves diagnòstiques de COVID-19.

El resultat els pots descarregar a La Meva Salut. En cas de no estar-hi donat d’alta, obtindràs el resultat a una pàgina web (URL) que facilitarà el laboratori on la persona es faci la prova.

 • És obligatori presentar el certificat digital COVID de la UE per viatjar dins la Unió Europea?

No, però facilita la mobilitat dins la UE al reduir els tràmits i eliminar eventuals restriccions d’accés o de mobilitat.

 • M'he vacunat a l'estranger. Puc accedir al certificat COVID digital de la UE?

Si t'has vacunat a l'estranger, has de presentar al teu centre d’atenció primària (CAP) un certificat oficial emès per l’autoritat competent del lloc on has rebut les dosis de la vacuna. Aquest document ha d’incloure tota la informació requerida per al registre i ha de ser validat per un professional sanitari. És molt important que aquestes vacunes estrangeres estiguin autoritzades per l’organització mundial de la salut (OMS).

El certificat es pot obtenir a La Meva Salut.

Condicions per accedir-hi:

 1. Les dues dosis administrades a l’estranger.
 2. Una dosi única administrada a l’estranger, com ara la de J&J/Janssen.
 3. La primera dosi administrada a l’estranger i la segona a Catalunya.
 4. La primera dosi administrada a Catalunya i la segona a l’estranger.
 • Quins altres documents necessitem els catalans i catalanes residents a estranger per viatjar a Catalunya i a l’Estat espanyol?

Cada país o comunitat autònoma estableix la documentació necessària a l’hora de viatjar pel seu territori, des d’altres zones de l’Estat o des de l’estranger.

A més del certificat COVID digital de la UE, l’Estat espanyol exigeix omplir un qüestionari de control sanitari a què es pot accedir des de la pàgina spth.gob.es o bé descarregant-te l’app que trobaràs en aquesta mateixa pàgina. Aquest formulari l’has d’omplir 48 hores abans del teu vol. Una vegada omplert i enviat, rebràs un correu electrònic amb un QR que serà escanejat pel control sanitari. Tant aquest QR com el passaport COVID digital de la UE et permetran accedir a l’aeroport de destinació de l’Estat espanyol o de Catalunya.

 • Els turistes de fora de la UE; què han de presentar per accedir als establiments que demanen el certificat COVID?

Un document d’identificació i el certificat acreditatiu de la vacunació del seu país o bé el de prova PCR negativa o TAR negatiu. En definitiva, el mateixos documents que han fet servir per entrar a Catalunya.

 • El test d’antígens fet en una farmàcia sota supervisió, em serveix per entrar als establiments on el certificat COVID és obligatori?

El justificant del resultat negatiu del TAR fet en farmàcies supervisades no servirà per entrar als establiments que el demanin a Catalunya ni tampoc per viatjar. S’està treballant tant en acords amb la UE com perquè siguin vàlids dins Catalunya.

 • Els viatgers procedents d’altres comunitats autònomes han de presentar el certificat COVID digital de la UE per accedir als locals de restauració i oci nocturn?

Sí. El poden sol·licitar a través dels canals establerts a la seva comunitat autònoma o bé a través del web del Ministeri de Sanitat.

 • Què he de fer si les dades del meu certificat digital COVID UE no son correctes?

En cas que les dades que t’apareguin al certificat no estiguin bé o siguin incompletes pots informar-ho a través d’aquests canals:

 1. 061catsalutrespon@gencat.cat
 2. Webxat del 061 Respon https://sem.gencat.cat/ca/061-salut-respon/  Activa'l clicant la icona que trobaràs a la part inferior dreta de la pantalla.
Comparteix

També t'interessarà

Enquesta