Intel·ligència artificial per millorar la salut mental d'infants amb malalties cròniques greus

ACN
Publicat: 
22-07-2021
Actualitzat: 31-08-2022 12:45
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Intel·ligència artificial per millorar la salut mental d'infants amb malalties cròniques greus
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu

Un estudiant d'Enginyeria de Tecnologies i Serveis de Telecomunicació de la UOC ha creat una startup per millorar el diagnòstic i l'atenció a les persones amb problemes de salut mental. L'empresa, que rep el nom d'Aimentia, proposa un model en què es recullen dades dels pacients amb l'ajuda de la tecnologia. Amb les dades, un sistema intel·ligent genera hipòtesis que fan possible reconèixer l'estat del pacient, les diferències entre tractaments en persones amb el mateix trastorn i preveure tendències d'evolució. Aquesta empresa participa en un estudi de l'Hospital Sant Joan de Déu per dissenyar i validar un instrument que ajudi a avaluar el patiment d'infants que pateixen malalties cròniques o avançades i amb necessitats pal·liatives.

L'impulsor, Edgar Jorba, explica que han creat un llenguatge de programació que permet transformar les dades dels pacients a un mateix llenguatge de símptomes, de manera que es converteix en un estàndard que poden utilitzar tots els professionals de la salut mental. Les actuacions de la intel·ligència artificials són dirigides i supervisades pels professionals mèdics que treballen en la clínica virtual. La informació i els suggeriments dels tractaments arriben als professionals, que són els que fan l'última interpretació i intervenen a partir d'aquestes contribucions.



#ConsultaSalut: Consells per fer front a una malaltia crònica

Com fer front a una malaltia crònica


L'estudi amb Sant Joan de Déu està liderat per Daniel Toro, psicòleg adjunt a l'Àrea de Salut Mental del Servei d'Atenció Pal·liativa i Pacient Crònic Complex de l'hospital. El psicòleg explica que les eines de l'startup permeten detectar precoçment situacions provocades per la malaltia i que sovint no es detecten a temps. Els infants amb malalties potencialment mortals experimenten símptomes de depressió i ansietat, nerviosisme i irritabilitat, que sovint no es diferencien dels símptomes físics provocats per la malaltia. En el futur, pot servir també per avaluar com influeix la salut mental de cada membre de la família en la salut dels altres.

En l'estudi hi han participat disset infants i adolescents de més de vuit anys amb necessitat de cures pal·liatives i les seves famílies, i es preveu que n'augmenti la participació fins a cent menors.

La tecnologia també ofereix una clínica virtual perquè els professionals de l'Hospital Sant Joan de Déu puguin fer el seguiment a les famílies.

Comparteix

També t'interessarà