La Panera de Lleida estrena cicle expositiu amb quatre mostres contemporànies sobre qüestions socials
El Centre d'Art La Panera va inaugurar el dissabte 19 d'octubre un nou cicle expositiu amb la presentació de quatre noves exposicions que combinen el treball de joves creadors amb artistes consolidats. Entre les mostres destaquen De Mart a Venus de l'artista internacional Ignacio Acosta, i Dora García. Books are the best things. Publicacions i edicions 1992 – 2024. També s’hi exposen Mirada Captiva d’Elsa Casanova i 2025: Un viatge tipogràfic de Gemma Villegas. Aquestes es podran visitar fins al 2 de febrer de 2025.
Durant l'acte d'inauguració, la regidora de Cultura, Pilar Bosch, va donar el tret de sortida al nou cicle destacant la tasca realitzada per Christian Alonso, que finalitzarà la seva etapa com a director del centre a finals d'any. Bosch ha subratllat que durant el seu mandat, La Panera ha estat marcada per un enfocament ecosocial i de gènere que ha permès explorar noves formes de l'art contemporani compromès amb temes d'actualitat. A l’acte també hi van assistir els regidors Juanjo Falcó i Anna Costa.
A més de les noves exposicions, La Panera continua exhibint la mostra col·lectiva Només si fa olor de terra, que es pot veure des de l’estiu.
Les noves exposicions
- De Mart a Venus, d'Ignacio Acosta, és la primera part de la 13a Biennal d'Art Leandre Cristòfol, centrada en l’art i l’extracció, i explora les resistències davant dels processos d’explotació minera a través de tres peces fílmiques.
- Dora García. Books are the best things, a cura de Frederic Montornés, repassa les publicacions i edicions de l'artista espanyola des de 1992, elevant el valor conceptual dels llibres d’artista i les publicacions especials.
- Mirada Captiva, d'Elsa Casanova, investiga visualment la relació entre els humans i els animals salvatges a través de la caça, qüestionant els rols socials entre el que és salvatge i el que és civilitzat.
- 2025: Un viatge tipogràfic, de Gemma Villegas, explora la creació tipogràfica mitjançant un sistema modular basat en formes geomètriques, amb una proposta adreçada a públics de totes les edats.
Activitats paral·leles
L’11 de novembre a les 17 h, tindrà lloc la conferència Arts i polítiques antiextractives a l’Amèrica llatina, a càrrec de Macarena Gómez-Barris. La ponent rastrejarà les pràctiques d’activistes, intel·lectuals i artistes indígenes que tenen lloc en zones extractives de l’Amèrica del Sud i que resisteixen i rebutgen els termes del capital racial i els llegats continus del colonialisme. La presentació estarà precedida per una visita a l’exposició individual de l’artista Ignacio Acosta, De Mart a Venus, a càrrec del mateix artista.
L’entrada a les exposicions és lliure i gratuïta, i es poden reservar visites comentades a través del correu electrònic infolapanera@paeria.cat.
Aquest nou cicle de La Panera reafirma el compromís del centre amb la reflexió artística sobre qüestions contemporànies i socials, consolidant-se com un referent en l'escena cultural lleidatana.