⏯️ Municipis del Baix Segre troben a faltar mà d'obra per a la campanya de la fruita davant la recuperació de la producció

REDACCIÓ
Publicat: 
18-06-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Municipis del Baix Segre troben a faltar mà d'obra per a la campanya de la fruita davant la recuperació de la producció
    Peu de foto: 
    Ignasi Gómez (ACN)

Els pagesos d'alguns pobles del Baix Segre troben a faltar enguany mà d'obra per a la campanya de la fruita, ja que la producció s'ha recuperat i és molt major respecte als darrers anys. Hi ha, però, dos problemes que els dificulten la contractació de més personal. El primer és que molts temporers ja han optat per buscar feina en altres sectors després que l'estiu passat no fossin cridats per la baixa producció que va registrar la zona per les gelades. I el segon és la gran dificultat per trobar-hi allotjament. En aquest sentit, representants del sector fructícola i ajuntaments del territori han lamentat el retard del Govern a l'hora de convocar la línia d'ajuts per ampliar o millorar els equipaments destinats als treballadors de la fruita.

La producció de fruita de pinyol com nectarines, préssecs i paraguaians a la zona del Baix Segre ha recuperat enguany els registres d'un any normal, segons ha explicat Sergi Balué de JARC. Així, els pagesos s'han trobat amb la necessitat de contractar un nombre de treballadors més elevat que el darrer estiu. Tanmateix, l'arribada de nous temporers a la zona es preveu complicada perquè la majoria dels pisos i espais per allotjar-los ja estan plens o gairebé. Dos exemples són els habitacles de la cooperativa Fruitona o l'alberg d'Alcarràs, que registra una ocupació superior al 80%.

Balué ha explicat que ja fa anys que es demana al Govern que convoqui ajuts per ampliar o habilitar nous allotjaments per a temporers. "Ara s'està estudiant, però això ja no sortirà fins passada aquesta campanya. Lamentem que no s'hagi anat més ràpid perquè el problema el tenim ara i no d'aquí a 6 mesos", ha dit.

En la mateixa línia, l'alcaldessa d'Aitona, Rosa Pujol, ha demanat al Govern que surtin de "manera immediata" les subvencions perquè els pagesos puguin donar un major i millor servei d'allotjament als temporers que puguin arribar al poble sigui aquest any o els vinents.

De fet, la cooperativa Fruitona disposa d'allotjament per a 150 treballadors de la fruita malgrat que en vol més. La responsable dels habitacles, Elena Pilescu, ha explicat que fa 20 anys que viu a Aitona i ha constatat que "cada cop necessitem més gent perquè hi haurà més fruita, però no hi ha prou allotjaments. Els pagesos es queixen", ha afirmat.

Pel que fa a un altre municipi del Baix Segre, Alcarràs, s'estima que ha rebut al voltant de 3.000 treballadors per aquesta campanya. Una vuitantena s'allotgen a l'alberg que el municipi té adequat per a la seva acollida i això ja suposa més del 80% de la seva capacitat. Per això, el fins ara alcalde d'Alcarràs, Jordi Janés, va reivindicar també ajudes al sector fins que "els pagesos i les centrals puguin donar cobertura a totes les demandes" d'habitatge.

La Generalitat presenta una proposta d'ajudes perquè el sector pugui emprendre millores en allotjaments

La Generalitat ha elaborat una primera proposta d'ajuts adreçats a crear o millorar els allotjaments per a temporers. El document és, per ara, un esborrany i és analitzat per les diferents organitzacions agràries, que ja han anunciat que tenen previst presentar al·legacions. Així, la convocatòria d'ajuts es preveu que s'endarrereixi més enllà de l'estiu.

Ja fa més d'una dècada de l'últim cop que el Govern va obrir una línia de subvencions per a allotjaments dels treballadors de la fruita.

Comparteix

També t'interessarà