Perdonen un deute d'un milió d'euros a un camioner de Lleida

REDACCIÓ
Publicat: 
29-05-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Perdonen un deute d'un milió d'euros a un camioner de Lleida
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Miquel de Santiago)

El jutjat de primera instància número 6 (mercantil) de Lleida ha perdonat un deute d'1.012.000 euros a un camioner de la capital del Segrià, B. I. B., en aplicar la Llei de la Segona Oportunitat i, per tant, exonerar-li del passiu insatisfet. En aquest sentit, l'any 2008 va avalar personalment préstecs a una societat de transports de la qual era soci i això, després de l'impagament, va provocar que els bancs li exigissin fer front a tots els pagaments, arrossegant-li així una situació d'insolvència total.

Des de Bergadà Associats, despatx que ha portat el cas, assenyalen que "la família ha estat al límit i amb un sofriment constant durant 10 anys a causa de l'elevada quantitat de deute. Ara podrà respirar tranquils de nou i veure el futur amb major optimisme". Per part seva, l'home també expressa que "aquesta notícia ha suposat un alleujament molt gran per a mi i per a la meva família".

Els fets es remunten a l'any 2008, quan aquest lleidatà era camioner i ja tenia una empresa, però va decidir participar com a soci en una altra mercantil també dedicada al transport. Aquesta estava constituïda per quatre socis dels quals ostentaven cadascun el 25%. La societat va créixer i totes les operacions bancàries i financeres de la mateixa van ser avalades personalment pels socis.

A mitjans del 2011 van començar les irregularitats, ja que per causa de la crisi immobiliària i financera l'empresa no va poder complir amb les seves obligacions. Per part seva, el client de *Bergadà Associats, malgrat ser soci, no s'encarregava del tenor econòmic ni de l'administració de la societat i li van agafar per sorpresa les reclamacions judicials. Després de llargues converses amb l'administrador de la societat, en el 2012 va prendre la decisió d'abandonar la citada empresa de transports, transmetent les seves participacions.

Deu anys de patiment

A la fi del 2013 li va ser notificat el primer embargament des del jutjat. De fet, "l'embargament es derivava dels deutes que havia contret la societat de la qual era soci, per haver prestat el seu aval a aquesta", explica l'advocada i sòcia fundadora de Bergadà Associats, Marta Bergadà. 

Durant aquest període va intentar negociar amb diverses entitats, però es va quedar en un intent fallit perquè totes li exigien el pagament de la totalitat del deute "i li resultava impossible cobrir l'import total del passiu", afegeix la lletrada. "Jo volia pagar la meva part, però no entenia perquè havia de fer front a la totalitat del deute", expressa l'home. De fet, puntualitza que "en el banc on hi havia la major quantitat de deute em van oferir una reestructuració, però era totalment inviable".

Això va acabar provocant que la seva situació d'insolvència fos cada vegada més límit. "No podia tenir res al meu nom. Han estat 10 anys molt complicats. Durant aquest temps he continuat treballant de camioner, per compte d'altri, i així hem tirat endavant amb prou feines, perquè els embargaments no han cessat. A més, durant aquest període de temps també va haver-hi amenaces per part dels bancs”.

L'any 2015 va saber de la Llei de la Segona Oportunitat, coincidint amb la seva entrada en vigor, "però no confiava en ella per desconeixement", recorda. Finalment, "al febrer de 2022 vaig decidir cridar a Bergadà Associats després de buscar més informació sobre la llei i llegir el blog que tenen en la seva pàgina web. Després d'un primer contacte, al juny quan vaig aportar tota la documentació", explica.

A més, puntualitza que, "malgrat que Marta Bergadà em deia que estigués tranquil perquè la meva situació tenia solució, la inquietud era constant, perquè han estat tants anys de sofriment que jo no ho tenia tan clar". 

Finalment, a mitjan maig el jutge del jutjat de primera instància número 6 (mercantil) de Lleida va dictar l'acte en el qual li exonerava de tots els deutes. "Quan vaig rebre la trucada des del despatx Bergadà Associats em vaig quedar atònit, perquè no me'l podia acabar de creure ni molt menys assumir, però per fi la meva família i jo podem viure amb tranquil·litat, sense estar el marge de la societat. Saber que hem pogut, a més, salvar l'habitatge suposa un alleujament molt gran. Haurem d'anar pas a pas per a habituar-nos a aquesta nova situació", conclou.

Cada vegada més empresaris i particulars acudeixen al procediment de la Llei de la segona Oportunitat per a poder deslliurar-se d'un passat econòmic tempestuós i, amb això, aconseguir de nou sortir a flotació amb les seves famílies.

L'advocada Marta Bergadà, explica que, en els últims mesos, a Bergadà Associats han notat un increment de casos relacionats amb els efectes de la pandèmia, ja que en acabar la manca dels ICO COVID, encara que ja la pandèmia hagi remès, i això unit a les pujades de la llum, l'encariment dels subministraments, les pujades dels interessos i la sequera, molts empresaris, com ara restauradors, agricultors, ramaders i viticultors, es troben en un estat d'insolvència imminent i temen que no podran complir amb les seves obligacions.

El consell del despatx, és que s'actuï responsablement i que en el moment que es prevegi que no es podrà complir amb les obligacions s'acudeixi a un professional, perquè pugui assessorar-los i, en el seu cas, proposar un pla de reestructuració que presentar als seus creditors.

Comparteix

També t'interessarà