Pot influir la dermatitis atòpica al teu estat emocional?

LLEIDA.COM | Maria Lozano
10-09-2021
  • Pot influir la dermatitis atòpica al teu estat emocional?

El 14 de setembre és el Dia Mundial de la Dermatitis Atòpica (DA). És una malaltia cutània i crònica, que afecta entre un 10 i un 20% dels infants i entre un 1 i un 3% d'adults. Es caracteritza per una picor intensa i sequedat a la pell, i funciona a partir de brots.

Tot i que el seu origen no és del tot clar, hi ha una relació entre la dermatitis atòpica i factors externs, com al·lèrgies de tota mena, la temperatura o factors immunològics.

Les persones que pateixen aquesta malaltia són més propensos a patir més estrès, fins i tot simptomatologia d'ansietat i depressió, i pot impedir a la persona afectada fer "vida normal". Els infants poden mostrar-se més irritables, tensos, insegurs i fins i tot agressius; mentre que els adults es poden trobar ressentits i atabalats per la culpa, a part d'ansiosos.

Els malalts de dermatitis atòpica a més solen sentir una autoestima més baixa, ja que es solen sentir preocupats per l'aspecte físic i per la pell imperfecta. Aquest fet, sumat a l'estrès que poden patir pel mateix picor pot fer que l'estat emocional sigui més inestable.

El factor del son també és molt important. Els pacients amb DA sovint els costa agafar la son per la picor que senten a la pell. No dormir les suficients hores fa que se sentin més irritables i ansiosos.

A més, cal destacar que diverses exploracions clíniques han suggerit que hi ha una relació entre un factor estressant i un brot de dermatitis atòpica. És a dir, quan un afectat amb DA té una situació amb molt d'estrès, és molt possible que als minuts tingui un brot. Això és pel fet que el sistema immunitari s'activa quan viu una situació estressant.

Per últim, es persones amb DA canalitzen qualsevol petit problema rascant-se sense ser conscients del tot, ho tenen com un hàbit. Així doncs, també es  també pot crear un brot mitjançant aquest gest. És un peix que es mossega la cua.

Cal destacar que tot i que hi ha evidències entre la dermatitis i símptomes de l'ansietat i la depressió, encara avui en dia no hi ha estudis que confirmin aquestes evidències.

Comparteix

També t'interessarà