Puc reduir el risc de patir càncer de mama?

REDACCIÓ
19-10-2020
  • Puc reduir el risc de patir càncer de mama?

No existeix una manera infal·lible de prevenir el càncer de mama. No obstant això, existeixen mesures que pot prendre per a tractar de reduir el seu risc. Molts factors de risc estan fora del teu control, com ser dona i l'envelliment. No obstant això, altres factors de risc es poden canviar i podrien reduir el teu risc.
Per a les dones que se sap estan en major risc de càncer de mama, hi ha mesures addicionals que podrien reduir el risc de patir aquest càncer.

Per totes les dones

Arribar a un pes saludable i mantenir-lo: tant un pes corporal augmentat com pujar de pes en l'edat adulta estan relacionats amb un major risc de càncer de mama després de la menopausa. La Societat Americana Contra El Càncer recomana mantenir un pes saludable durant el transcurs de la vida i evitar l'augment de pes excessiu en balancejar el consum d'aliments amb l'activitat física.
Mantenir-te físicament actiu: molts estudis han revelat que l'activitat física de moderada a vigorosa està relacionada amb un risc menor de patir càncer de si. Per tant, és important exercitar-se habitualment mitjançant activitat física. La Societat Americana Contra El Càncer recomana que els adults dediquin almenys de 150 a 300 minuts d'activitat física d'intensitat moderada o de 75 a 150 minuts d'intensitat vigorosa per setmana (o una combinació de totes dues), preferiblement repartits durant la setmana. Aconseguir o fins i tot sobrepassar el límit superior dels 300 minuts setmanals seria l'ideal.

Evita o limita l'alcohol: el consum de begudes alcohòliques augmenta el risc de patir càncer de mama. Fins i tot el consum a nivells baixos s'ha relacionat amb un augment en el risc. El millor és no prendre begudes amb alcohol. Aquelles dones que sí que ho facin, deuran no prendre més d'una (1) beguda amb alcohol per dia. Una beguda es defineix com 355 ml (12 oz) de cervesa, 150 ml (5 oz) de vi, o 50 ml (1.5 oz) de licors destil·lats (begudes "fortes") amb una graduació de 80.

Altres factors que podrien reduir el risc: les dones que opten per alletar als seus bebès almenys diversos mesos també poden obtenir un benefici addicional en reduir el risc de càncer de mama.
L'ús de teràpia hormonal després de la menopausa pot augmentar el seu risc de patir càncer de mama. Per a evitar això, parla amb el metge sobre les opcions no hormonals per a tractar els símptomes de la menopausa.

Per a dones amb major risc de càncer de mama

Si ets una dona amb un major risc de patir càncer de mama (per exemple, a causa d'un antecedent familiar significatiu, una mutació genètica coneguda que augmenta el risc de càncer de mama, com en el gen BRCA1 o el BRCA2, o si has tingut carcinoma ductal in situ o carcinoma lobulillar in situ, és possible que hi hagi algunes mesures que puguis prendre per a ajudar a reduir les teves probabilitats de patir càncer de mama (o ajudar a descobrir-ho a temps).

  • Assessorament i proves genètiques per al risc de càncer de mama (si encara no s'han fet)
  • Observació minuciosa per a buscar signes primerencs de càncer de mama
  • Medicaments per a reduir el risc de càncer de mama
  • Cirurgia preventiva (profilàctica)

El teu metge pot ajudar a determinar el seu risc de càncer de si, i li pot indicar quins d'aquestes opcions, si alguna, pot ser adequada per a tu.

Observació minuciosa

Per a les dones amb major risc de càncer de mama que no volen prendre medicaments o ser operades, alguns metges poden recomanar l'observació minuciosa. Aquest abordatge pot incloure:

  • Visites mèdiques més freqüents (com cada 6 a 12 mesos) per a exàmens dels pits i avaluació contínua del risc
  • Començar la detecció precoç del càncer de sins amb mamografies anuals a una edat més primerenca
  • Possiblement agregar una altra prova de detecció, com la MRI de si

Encara que aquest abordatge no redueix el risc de càncer de si, és possible que pugui ajudar a trobar-ho d'hora, quan probablement és més fàcil de tractar.

Medicaments per a reduir el risc de càncer de mama

Per a ajudar a reduir el risc de càncer de si en unes certes dones amb major risc, es poden administrar medicaments receptats.

Els medicaments com tamoxifèn i raloxifè bloquegen l'acció de l'estrogen en el teixit mamari. El tamoxifèn pot ser una opció fins i tot si vostè no ha passat per la menopausa, mentre que el raloxifè s'utilitza solament per a les dones que han passat per la menopausa. Altres medicaments, anomenats inhibidors de l'aromatasa, també poden ser una opció per a les dones que han passat per la menopausa. Tots aquests medicaments també poden causar efectes secundaris, per la qual cosa és important entendre els possibles beneficis i riscos de prendre un d'ells.

Cirurgia preventiva per a les dones amb un risc molt alt de càncer de mama

Per a les poques dones amb un risc molt alt de càncer de mama, per exemple a causa d'una mutació del gen BRCA, la cirurgia per a extirpar els sins (mastectomia profilàctica) pot ser una opció. Una altra opció pot ser extreure els ovaris, els quals són les fonts principals d'estrogen en el cos. Encara que la cirurgia pot disminuir el risc de càncer de mama, no el pot eliminar completament, i això pot ocasionar els seus propis efectes secundaris.
Abans de decidir quins d'aquestes opcions, si potser alguna, poden ser apropiades per a tu, parla amb el teu metge per a entendre el seu risc de càncer de mama, i en quant podria afectar-ho amb qualsevol d'aquests mètodes.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Com penses que és la millor manera de fer front a les altes temperatures?