Quan rentar-se les mans és vital

LLEIDACOM/ Lourdes Farré
17-03-2020
  • Com netejar-se les mans

Sens dubte, la mesura estrella de prevenció del coronavirus, o almenys en la que més insisteixen les autoritats sanitàries de tot el món, és rentar-se bé les mans. Més enllà de la lògica, del sentit comú i de la higiene personal, existeix una explicació científica que té a veure amb l'hàbitat que necessita aquest virus. Segons informen els experts de Salut, el coronavirus està format per tres elements bàsics: l'ARN o material genètic, proteïnes que li permeten introduir-se en les cèl·lules humanes i lípids que formen una membrana de greix, una espècie d'«abric al voltant del virus». El professor australià Paul Thordason, professor de l'Escola de Química de la Universitat de Nova Gal·les del Sud, explica que aquesta membrana lípida té un enemic: el sabó, que desfà tota l'estructura d'aquesta capa de greix i impedeix que el virus continuï vivint.

La pell és la superfície ideal per a un virus, i és aquí on resulta clau el sabó. Les molècules de sabó es peguen a l'embolcall de greix i destrueixen tota l'estructura que afavoreix la propagació. I per què les mans? Perquè les mans són la via d'entrada del virus al cos humà, en entrar en contacte amb les mucoses. El coronavirus pot estar actiu durant unes hores fora del cos en funció de la superfície, i diàriament, cada minut, es toquen tota mena de superfícies on pot haver-hi el virus. Si aquest es troba únicament a les mans, encara no existeix infecció, perquè no ha entrat a dins del cos. Però les mans solen tocar la boca, el nas, els ulls –es calcula que ens toquem la cara un cop cada 2-5 minuts–, i per aquí sí que es pot colar el virus. També es pot transmetre a través de les salutacions amb les mans.

Aquests són els principals passos que has de seguir per rentar-te les mans correctament:

- Les mans s'han de rentar, com a mínim, durant 40 segons i amb sabó, preferiblement líquid i amb PH neutre.

- Si no tens aigua i sabó, pots fer servir gels desinfectants, però han de ser de base alcohòlica 70%.

- És important que et freguis amb energia i que no et deixis cap racó.

- Para atenció a les ungles, les puntes dels dits, els polzes, els laterals i el dors de les mans.

- Eixuga't amb papers o tovalloles d'un sol ús.

- Fes-los servir també per tancar l'aixeta i obrir la porta.

- Renta't sense anells, braçalets ni rellotges.

- Les ungles, millor curtes perquè no s'hi acumulin gèrmens a sota.

A més, les recomanacions de Salut diuen que si ets en un lavabo públic, per tirar l'aigua del vàter i per obrir la porta, cal que agafis un trosset petit de paper: l'estirador de la cisterna i el pom de la porta són llocs on s'acumulen molts gèrmens.

 

Com netejar-se les mans

Quan ens les hem de rentar?

Un error habitual és rentar-se les mans només quan les tenim brutes. Ho hem de fer en moltes altres ocasions, no només ara, pel nou coronavirus, sinó sempre.

- Abans de preparar o de menjar qualsevol aliment.

- Després de tocar aliments crus.

- Abans i després d'anar al lavabo

- Després de mocar-se, tossir o esternudar

- Cada cop que manipulem escombraries, diners, cartons, etc.

- Quan toquem animals i aliments per a animals

- Abans i després de visitar un malalt

- Després de jugar a l'aire lliure

- Després de tocar baranes d'escales públiques o les barres del transport públic

- I sempre que les mans estiguin brutes

 

En cas que a casa no tinguem gel desinfectant a casa, també podem fabricar-lo nosaltres mateixos com a forma d'entreteniment, de manera molt fàcil. Només has de barrejar en un recipient 250 ml d'alcohol de 96°, 90 ml d'aigua i 25 ml de glicerina.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta