Un any sense el David i el Xavier: les claus del crim d'Aspa

LLEIDACOM
21-01-2018
  • Un any sense el David i el Xavier: les claus del crim d'Aspa
    Peu de foto: 
    Homenatge als dos Agents Rurals l'any passat / FOTO: Oscar Mirón (SEGRE)
  • Un any sense el David i el Xavier: les claus del crim d'Aspa

Avui fa un any que els Agents Rurals Xavier Ribes i David Iglesias van morir a trets per un caçador a Aspa mentre feien la seva feina. En David Iglesias Díaz, de 39 anys, era veí d’Alcoletge, estava casat i tenia una filla de 7 anys. L'altre, Francesc Xavier Ribas Villas, de 43 anys i pare d'un nen de 10 anys, era veí de Soses i vivia a Lleida. Avui es retrà homenatge arreu del territori després d'un any on s'han aplicat alguns canvis i el debat es segueix generant.

Precisament el passat divendres les famílies dels dos agents van presentar un escrit de reclamació patrimonial a la seu del departament d’Agricultura de Lleida. En aquest procediment de reclamació patrimonial s'acusa a la Generalitat d’“abandó” de les seues funcions i es reclama una indemnització al considerar que, en cas d’haver-hi hagut més mesures de seguretat, la tragèdia podria haver-se evitat. Aquesta reclamació arriba després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya rebutgés la querella presentada per les famílies i CCOO contra onze alts càrrecs d’Agricultura, entre ells la consellera Meritxell Serret, al considerar que aquestes mesures, malgrat assenyalar que són necessàries, no haurien evitat la mort de Xavier i David.

Les Claus

- Els fets: El 21 de gener del 2017 els Mossos d'Esquadra rebien l'avís en què dues persones, concretament Agents Rurals, haurien mort d'un tret al cap mentre feien una inspecció de caça. En desplaçar-se al lloc dels fets, els Mossos vàren constatat que hi havia dues persones mortes per arma de foc. Tot hauria començat per una discussió per un vedat entre els dos agents i el presumpte assassí.

- El dol: Al llarg del territori, inclús fora de Catalunya, es van fer diversos homenatges durant tota la jornada. El president Puigdemont va assistir en l'acte celebrat a Aspa, acompanyat del conseller d’Interior, Jordi Jané i la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret. Allí van inaugurar una escultura amb flors i en honor al Xavier i David.

A Lleida, el bisbe Salvador Giménez Valls va ser l'encarregat  d’oficiar la missa funeral, on desenes de persones es van quedar al carrer degut a que l'esglèsia es va quedar petita. Val recordar que en finalitzar l'acte, companys dels difunts van treure els dos fèretres a les espatlles i els van dipositar a l'entrada de l'església on els fills de les dues víctimes van alliberat dos exemplars de falcó peregrí davant l’atenta mirada dels centenars de persones. 

- La investigació: Durant mesos es va dur a terme la investigació dels fets i del mateix acusat d'assassinat: l'arma que diua era il·legal, perquè estava trucada i a sobre li havia deixat un amic, no tenia llicencia de caça, i l'acusació de doble assassinat vàren ser alguns dels punts més importants de la investigació.

- La seguretat: Arrel del doble crim d'Aspa s'han dut a terme canvis en la seguretat dels Agents Rurals i s'han dedicat jornades de debat sobre aquest tema. Tot i que s'han incorporat armilles i van armats, també s'han reduit el nombre d'inspeccions de caça. A dia d'avui segueix el debat de si s'hauria pogut evitar la mort dels dos Agents Rurals.  

- Els caçadors: La Federació Catalana de Caça, en representació de tots els caçadors federats de Catalunya, i l’Oficina Nacional de la Caça (ONC),  en el seu dia es van presentar com acusació particular en el judici contra l'autor del doble crim d'Aspa. Per part dels Agents Rurals, una de les reivindicacions era canviar la llei de caça per la pròpia seguretat. 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

S'hauria d'ampliar l'edat mínima per consumir alcohol?