Referent de la setmana

Associació Amics de la Seu Vella

LLEIDACOM | Laura Gómez
Fotografia del perfil Associació Amics de la Seu Vella. Arxiu

Conservant i protegint el monument i la història de la Seu Vella des de 1972.

Els principals objectius de l'Associació Amics de la Seu Vella van quedar aclarits des del començament d'aquesta; una voluntat de protecció, defensa i promoció del monument. Així com recaptar fons per portar a terme la restauració i la captació de socis que col·laboressin amb la causa.

Un cop es forma el grup amb els seus corresponents socis, la Generalitat atorga el títol d'Entitat Col·laboradora del Patrimoni Cultural, i així és com a poc a poc, aquesta associació es va consolidar sense perdre de vista els objectius de protecció i ajuda a la Seu Vella. Temps després d'aconseguir restaurar la catedral i amb noves recerques i investigacions pel mig, l'any 1986 es va recuperar la celebració del Dia de la Seu Vella, des d'aleshores, se celebra l'últim diumenge del mes d'octubre. D'aquesta manera, es commemoraria la consagració del temple, la qual va tenir lloc el 31 d'octubre de 1278.

Des d'aquell moment, així com l'etapa del naixement de l'associació va tenir com a objectiu la captació de socis, en aquesta etapa de finals del segle XX, l'objectiu s'aboca per recuperar la memòria històrica, dades, personatges i la reconstrucció dels fets que pertanyen a la Seu Vella i la història de la ciutat de Lleida.

Des de la creació de l'Associació Amics de la Seu Vella s'han publicat tot un seguit d'articles i publicacions que permeten als lleidatans i lleidatanes, conèixer la història i els aspectes rellevants, així com els misteris i les curiositats d'aquesta catedral. D'altra banda, l'associació manté la proposta de demanar a la Unesco que consideri el monument com a Patrimoni de la Humanitat.

Actualment, l'Associació continua celebrant el tradicional Dia de la Seu Vella, amb un seguit d'activitats familiars i culturals. Conservant com a especialitat l'últim diumenge del mes d'octubre per dur a terme aquesta commemoració de la consagració. Dintre de la programació, es van afegir l'atorgament dels Premis Seu Vella, els quals animen a "la investigació, la creativitat i la divulgació sobre el Turó de la Seu Vella de Lleida". Una convocatòria oberta al públic i que inclou tres categories diferents:

  • Investigació històrica: Amb un premi de 500 €
  • Poesia: Amb premis de 300 € i 150 €
  • Fotografia: Amb premis de 300 € i 150 €

En definitiva, l'Associació Amics de la Seu Vella defensa la protecció i recuperació de tota la història i els fets dels quals, molts d'ells, s'han viscut en aquesta construcció gòtica/romànica. És per aquesta raó que aquesta associació vol ser un referent de lluita per conservar la Seu Vella, monument històric del territori de Lleida.

Fotografia Eloy Sarrat (@eloysarrat)

Més referents »

Comparteix

Agenda

novembre

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
 

Enquesta

Creus que en els últims anys s'han incrementat la intolerància en la nostra societat?