"El viejo roble": cinema social d'alta volada

"El viejo roble": cinema social d'alta volada

dimarts 28 de novembre 2023 - 09:45
"El viejo roble": cinema social d'alta volada

El nom d'un antic i popular pub regentat per T.J és el títol d'una nova pel·lícula del veterà Ken Loach —quins 86 anys més ben portats!— amb una trama d'allò més senzilla: a una petita localitat del nord-est d'Anglaterra, empobrida i sense massa esperança després del tancament de les mines de carbó, arriben un grup de famílies refugiades sirianes. Les actituds de rebuig i comentaris populistes propis de barra de bar —mai millor dit!— alimentaran un racisme en una part de la població. Només la feina solidària i voluntariosa d'un altre grup bàsicament format per dones aconseguirà fer el necessari contrapunt a una agressivitat incipient.

Podem afirmar que es tracta d'una pel·lícula de cinema social, la qual està ben realitzada i, encara que sigui un tòpic, si pensem en els evidents perills de degradació d'uns serveis socials redistributius i compensatoris que s'atansen més a una mesura caritativa i patriarcal que a una justa necessitat d'una part de la població finançats per un estat que no arriba a tot arreu degut a unes retallades sempre activades per una agenda neoliberal desbocada.

El director, acompanyat pel seu guionista de capçalera — Poul Laverty , que l— fa una bona panoràmica de tot un ecosistema social a partir dels clients i les amistats d'un  T.J. que està atrapat en una "equidistància" aparentment imprescindible per mantenir l'escassa clientela de l'establiment. Les converses i comportaments dels habituals són d'un realisme tan proper que sovint t'inunda de vergonya aliena.

La és evident i creïble i no arriba,en cap cas,  a ser repetitiu ni demagògic. Ken Loach deixa ben palesa la seva expertesa al plantejar tota la trama com un conte que s'acaba convertint de forma ben natural en un clam a una empatia comunitària, fructífera i emotiva en un camí ple d'entrebancs i trampes diverses. Resulta inevitable emocionar-se al comprovar aquesta comunió entre una bona realització i un un missatge d'una saviesa indiscutible.

No sé si aquesta serà la seva darrera pel·lícula i seria una pena no poder gaudir-lo més temps. Malgrat tot, la seva petjada resulta innegable i "El viejo roble" —amb alguns premis en festivals ja al seu sarró— seria un excel·lent colofó d'un realitzador impecable, expert i que sempre ha estat a punt per la denúncia encertada i els valors solidaris. (7,5)

Comparteix-ho

Sobre l'autor

imatge de MacPelegri
Exdocent i amant a temps parcial del cinema com a experiència vital, emotiva i onírica. Fugitiu dels meus fantasmes als quals intento deixar sempre fora de la sala.
Segueix-me :

Altres entrades del autor