El comúdelleida no se suma a l’acord PSC-ERC de revisió de la taxa de l’aigua

Tel: 622059290
LLEIDA.COM - Comú de Lleida
COMÚ DE LLEIDA Carrer Enric Pubill "Lo Parrano", 8 · 25005 Lleida · Tel: 622059290

El comúdelleida no se suma a l’acord PSC-ERC de revisió de la taxa de l’aigua

divendres 19 de abril 2024

El comúdelleida reclama més compromisos de garantia del servei d’aigua i una taxa que doni més pes al consum sobre la tarifa fixa. El grup municipal també demana moderar la pujada de la taxa, reclamant un major esforç a l’empresa, en el context de crisi de les economies familiars.

«Entenem que en el context econòmic actual s’hauria d’haver negociat amb Aqualia, que té beneficis superiors als 100 milions anuals, per moderar la pujada dels rebuts a les famílies, que en comptes de beneficis estan patint una pèrdua continuada de poder adquisitiu» explica la regidora del comúdelleida, Laura Bergés.

El comúdelleida ha mostrat la seua crítica amb el govern que, tal com explica Laura Bergés «va tirar pel dret per sortir de l’Associació de Municipis per l’Aigua Pública, sense comptar ni amb ERC ni amb nosaltres, i ara ens ve a buscar per aplicar una pujada de tarifes que respecta més el benefici de l'empresa privada que no pas la butxaca de les famílies o les consideracions de servei públic»

A més de reclamar una menor pujada, el grup municipal havia demanat al govern que s’anés canviant l’estructura de la factura de l’aigua, per rebaixar el pes de la part fixa i gravar més el consum, per tal d’incentivar l’estalvi en l’ús de l’aigua. «La revisió de tarifes del govern i ERC és molt poc progressiva en relació al nivell de consum, i per això vam presentar una contraproposta en què els esforços per optimitzar l’ús de l’aigua es traslladaven més clarament a la factura», reclamava la Laura Bergés.

En aquest sentit, en la proposta de PSC i ERC, l’increment que s’aplica a la part fixa fa que les pujades en la factura final a les llars es moguin entre el 4,53% per a les llars amb menys consum i el 4,67% a les llars amb més consum. Per contra, la proposta del comúdelleida aplicava una menor pujada a la part fixa, donant més pes a la part vinculada al consum, de manera que hi hauria més progressivitat vinculada al consum i estalvi d’aigua, amb variacions entre el 3% per a les llars amb menys consum i el 4,8% a les de més consum.

Per altra part, des del comúdelleida es planteja la necessitat de revisar la quantitat i criteris del fons social que s’havia inclòs en el Pacte de l’aigua i la política de l’empresa respecte els talls de subministrament, 431 al 2023. «En els darrers mesos hem vist com diverses comunitats de veïns patien talls d’aigua, per fraus dels propietaris, no dels llogaters, i al llarg de l’any hi ha hagut més d’un tall d’aigua al dia de mitjana. Tractant-se d’un servei tan bàsic com és l’aigua, pensem que cal reavaluar l’eficàcia del fons i la tarifació social, així com revisar els protocols de coordinació entre l’empresa i l’ajuntament, per evitar talls de subministrament» afegia la regidora.

Pel que fa a les inversions, el comúdelleia valora positivament que es prevegin actuacions per millorar l’aprofitament de les aigües regenerades per al seu ús en neteja i rec o per impulsar la instal·lació de comptadors individuals amb telelectura, però no considera que això justifiqui l’increment de tarifes. «L’empresa és la principal interessada en la millora dels comptadors, perquè redunda en benefici seu, i disposa de prou fons per escometre aquestes inversions» subratllava la regidora del comú

Per tot plegat, el comúdelleida proposarà una nova negociació per a un nou pacte de l’aigua que vagi més enllà del que ERC, PSC i Comú havien signat per al període 2021-2023, i que PSC i ERC han mantingut per aquest 2024. «El Pacte anterior va servir per equilibrar el contracte i resoldre una situació de litigiositat, però ara estem en un altre moment, i precisament l'equilibri de contracte que hem assolit ens hauria de permetre encarar nous reptes».

En aquesta línia el comúdelleida plantejarà qüestions com la conversió de la tarifa actual en una taxa, que comporta més drets, garanties i transparència; la revisió dels protocols davant situacions de vulnerabilitat; o la planificació d’inversions i els procediments de licitació d’aquestes inversions.

← Tornar
© COMÚ DE LLEIDA · Tots els drets reservats · Avís legal ·
COMÚ DE LLEIDA Carrer Enric Pubill "Lo Parrano", 8 · 25005 Lleida · Tel: 622059290