Pagès Editors publica 'Idiota!', un assaig de Raül Romeva sobre la manca de respecte a la societat actual

Tel: 973 236 611
PAGÈS EDITORS Sant Salvador, 8 · 25005 Lleida, Lleida · Tel: 973 236 611

Pagès Editors publica 'Idiota!', un assaig de Raül Romeva sobre la manca de respecte a la societat actual

dimarts 17 de octubre 2023

«Quan el dit assenyala la lluna, l’idiota només veu el dit  i no la lluna» - Proverbi oriental

Dir que «la gent és idiota» ha esdevingut un mantra social, una mena de crossa per posar en evidència que no estem d’acord amb una idea, una proposta, una decisió, i també per deixar palès que els altres no en tenen ni idea i que nosaltres ho faríem molt millor, el que sigui.

Pagès Editors acaba de publicar Idiota!, un llibre de l'economista, doctor en relacions internacionals i en ciències de l’educació i l’esport, escriptor, analista i polític català Raül Romeva que, com explica el seu subtítol, ofereix un breu tractat sobre el respecte, o més ben dit, sobre la necessitat de respecte a la nostra societat actual. 

Segons explica Romeva, tothom és responsable de la societat que tenim, tothom ha de treballar per construir una societat millor, més respectuosa. Per això aquest llibre no va d’«ells» o dels «altres», sinó que va de «nosaltres», com a col·lectiu, com a comunitat. I de com, avui més que mai, és necessari que hi hagi respecte perquè la nostra societat no es vegi abocada al desastre. 

Per a l'autor, la fórmula cap al desastre com a societat és senzilla i consisteix a combinar tres ingredients força comuns: el populisme polític, el simplisme comunicatiu i el narcisisme social. "Tots tres alimenten l’antipolítica, la qual ens aboca, inevitablement, al neofeixisme social i institucional", diu. 

Per això, en aquest llibre Romeva ens ofereix solucions, a tall de manual amb vocació pràctica, per combatre la banalització i la normalització d'aquestes dinàmiques que empenyen cap al populisme, cap a la radicalització, cap a l’ascens de l’extrema dreta i dels feixismes en la nostra societat. Totes elles passen per evitar la manca de respecte.

"Parlar sobre el respecte fa respecte, però he escrit aquest llibre per pur esperit de supervivència. Gairebé cada dia ens llevem amb notícies relacionades amb la crispació, l’assetjament o la negativitat en general. Tot plegat té un nexe comú, una columna vertebral compartida: el respecte o, més ben dit, la manca de respecte. Sigui en la política o més enllà de la política, la manca de respecte comporta, entre altres conseqüències, una idiotització de la societat. És un símptoma de pobresa democràtica i política", explica.

Al llibre, Romeva parla de la necessitat que hi hagi respecte, però no només en l'àmbit polític, sinó també als mitjans de comunicació, a l'humor, a l'esport, a les xarxes socials,... De fet, al llarg de tot el llibre trobarem exemples i experiències personals viscudes per l'autor al món de la política, durant els seus nombrosos contactes amb els mitjans de comunicació, com a docent i, fins i tot, durant la seva etapa a presó (Romeva va ser condemnat -i posteriorment indultat- a dotze anys de presó per sedició en virtut de l'aplicació de l'article 155 per part del Govern espanyol).

"Faig aquí, de nou, una aposta clara en favor d’una presa de consciència col·lectiva sobre la gravetat del moment que vivim. L’ascens del neofeixisme social i institucional no és cap fet anecdòtic. És una realitat cada dia més palpable. Per això en aquest llibre proposo un canvi d’actitud, individual i col·lectiu, a favor del respecte, de la mirada comunitària i del bé comú. Perquè sense respecte només existeix el jo, no un nosaltres. I sense un nosaltres plural, integrador i transgeneracional, senzillament no hi pot haver justícia, cohesió i solidaritat", conclou Romeva. 

En definitiva, Idiota és un llibre que convida a reflexionar a escala individual i col·lectiva, i que, com a extra, en la seva part final ofereix un bonus: una proposta de treball amb una trentena de notes o consignes de Romeva, impregnades de la R de respecte i, com no podia ser d'una altra manera, també de la R de república...


Raül Romeva i Rueda

Raül Romeva i Rueda és economista, doctor en relacions internacionals i en ciències de l’educació i l’esport, escriptor, analista i polític català. 

Ha escrit prop d’una vintena de llibres, com ara Esperança i llibertat (2019), Des del banc dels acusats (2019), Ubuntu: La República del bé comú (2020), A l’altra banda del mur. Repensar les presons per millorar la societat (2022) i el poemari Pres (2022).

← Tornar
© PAGÈS EDITORS · Tots els drets reservats · Avís legal ·
PAGÈS EDITORS Sant Salvador, 8 · 25005 Lleida, Lleida · Tel: 973 236 611
 · CONDICIONS DE COMPRA