Actualitat

El sector fruiter de Lleida demana a la UE més diners en "la pitjor campanya de la història"

SEGREcom
26-08-2014
  • El sector fruiter de Lleida demana a la UE més diners en "la pitjor campanya de la història"

Jornada maratoniana de reunions ahir al ministeri d'Agricultura amb organitzacions professionals de la fruita, de la resta de sectors afectats pel veto rus i dels consellers del ram en què va quedar clar que els pagesos veuen insuficients les ajudes anunciades fins ara, que ronden en total els 155 milions d'euros, segons el Govern central. En el cas de la fruita de pinyol, les organitzacions agràries coincideixen en la dramàtica situació del sector, amb preus tan ruïnosos que el líder d'UP a Lleida, Josep Maria Companys, arriba a qualificar-la de "la pitjor de la història". Insisteixen que, malgrat les millores sobre les previsions inicials (en fruita de pinyol les organitzacions de productors en poden retirar el 10 per cent i en pera i poma no hi hauria límit), els diners que hi ha sobre la taula i els preus que preveu Brussel·les són insuficients.

D'aquesta manera ho van defensar ahir tant el director d'Afrucat, Manel Simon, com el responsable de la fruita de JARC, David Borda, i el líder d'Aeall-Asaja, Pere Roqué. Les taules de preus per a beneficència són de 23,9 cèntims per quilo en fruita de pinyol i de 23 en pera i 16 en poma, clarament insuficients, segons Simon. Borda i Roqué alerten que el preu baixa a la meitat si s'opta per la tramesa de fruita a compostatge o es deixa la fruita a l'arbre (retirada en verd).

Per la seua part, el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va defensar en el front comú amb Aragó les reivindicacions de mesures eficaces. Va traslladar al Govern central la necessitat d'allargar fins al 2015 el reglament europeu de mesures extraordinàries per pal·liar els efectes del veto rus sobre el préssec i la nectarina. "D'aquí a un any ens trobarem a la meitat de la campanya de la recollida del préssec i la nectarina i no tindrem instruments per resoldre les deficiències del mercat", va lamentar. Així mateix, veu "correcta" la partida de 125 milions prevista per compensar les pèrdues als productors de fruites i verdures perquè va dir que és complementària a la de 430 milions d'euros del fons de crisi, que de moment continua intacta. A més, va insistir en la necessitat que les condicions siguin iguals per a totes les fruites. També demana mesures fiscals.

"Tard i malament"

El conseller dóna suport al sector i denuncia que Brussel·les ha reaccionat "tard i malament"

Comparteix

Altres notícies del dia