Comencen les obres del laboratori d'innovació agroalimentària al Parc Científic

REDACCIÓ
Publicat: 
03-09-2021
Actualitzat: 03-09-2021 10:41
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Comencen les obres del laboratori d'innovació agroalimentària al Parc Científic
  • Comencen les obres del laboratori d'innovació agroalimentària al Parc Científic

L'Ajuntament de Lleida inicia el proper dilluns les obres de l'Agrolivinglab, que se situarà a l'antic edifici de Capitania d'Artilleria del Parc Científic i esdevindrà l'espai específic per impulsar la innovació oberta i col·laborativa i la promoció de la transferència tecnològica en el sector agroalimentari. L'Agrolivinglab forma part projecte col·laboratiu Inno4Agro, impulsat per Ajuntament de Lleida, UdL,Parc Científic, Turisme de Lleida i Diputació de Lleida amb l'objectiu de crear un ecosistema per a la innovació de l'agroalimentació. Les obres tenen un pressupost d' 1.184.713,19 € i estan finançades amb pressupost de l'Ajuntament de Lleida i fons provinents de la Diputació de Lleida, així com del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

L'Agrolivinglab serà un espai específic per a l'impuls de la innovació oberta i col·laborativa i la promoció de la transferència tecnològica, orientat a una de les tendències més importants en el sector agroalimentari, com és l'adopció del model d'agricultura 4.0. L'edifici acollirà també empreses tecnològiques del sector i s'hi duran a terme accions de dinamització de l'ecosistema a través d'una programació contínua d'activitats de laboratori d'innovació, trobades multiagents, espais d'intercanvi "cara a cara" entre empreses i investigadors, jornades de difusió d'innovacions i demostracions a ciutadania, etc, ha explicat l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, que ha visitat l'antic equipament de Capitania on ja s'hi ha han començat a realitzar els primers treballs de rehabilitació per acollir l'Agrolivinglab.

El paer en cap ha posat de relleu que "l'Agrolivinglab suposa, en el marc del programa de govern, una mostra més de la ferma aposta de la Paeria i de la ciutat i la societat lleidatanes da pel Parc Científic com infraestructura de futur per a la recerca i com a parc empresarial, i un pas més en la voluntat de recuperant el Turó de Gardeny, com un espai de qualitat urbana, d'innovació, de creació de riquesa i com un espai d'ús i d'orgull per a la ciutadania. 

Un espai de dinamització de referència

L'edifici destinarà 1.000 m² a espais comuns i de gestió de l'ecosistema, entre els que es troben els 200 que ocuparà l'Agrolivinglab i disposarà de 1.416 m² que es cediran - per mitjà d'un procés públic obert- a les empreses tecnològiques del sector perquè puguin habilitar l'espai que requereixin.

El primer tinent d'alcalde, Toni Postius, ha explicat que la primera fase de les obres permetrà rehabilitar l'envolvent de l'edifici amb la coberta, l'espai dedicat a l'Agrolivinglab i les parts comunes d'accés a totes les plantes i zones de l'edifici ( hall, escala principal...): "Entre mes de setembre fins a final de novembre s'hauran d'haver executat el 70% de les obres i des d'aquest punt de vista tenim plena confiança que els terminis es puguin desenvolupar amb actuacions com arranjar la façana, tot el que és l'envoltori de l'edifici, habilitar els espais comuns i deixar preconfigurats els serveis per a les empreses que vulguin venir i quedar-se a les diferents ales seguint el model desenvolupat en altres edificis del parc". 

El laboratori Agrolivinglab serà "un motor de dinamització del parc", ha destacat el gerent del Parc Científic, Miquel Aran, qui ha remarcat l'impacte empresarial de l'Agrolivinglab en tant que laboratori de dinamització: "Els laboratoris especialitzats estan en altres edificis del parc. Aquest permetrà resoldre el coll d'ampolla entre la transferència i la innovació. No és tant la recerca sinó 'fer el viatge entre la recerca i l'empresa' i serà el motor de la dinamització del parc. En la línia de la perspectiva de la ciutat de fer l'Agrobiotech, l'especialització Agrotic és un tema en què aquest parc i la Udl i la ciutat poden ser capdavanters". 

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, juntament amb els tinents d'alcalde Toni Postius i Jordina Freixanet, la vicerectora de Recerca i Transferència, Olga Martín, i el gerent del Parc Científic, Miquel Aran, han visitat aquesta tarda l'antic edifici de Capitania que un cop rehabilitat, serà l'Agrolivinglab. També hi ha assistit la regidora Ángeles Ribes.

Governança compartida

En el marc del projecte INNO4AGRO s'està dissenyant una metodologia de gestió de l'ecosistema d'innovació i l'Agrolivinglab per a que les institucions del territori participin en la governança de l'ecosistema, la definició de les accions i la seva implementació.

Aquesta fórmula de gestió forma part de l'estratègia per a la transformació econòmica de les terres de Lleida, Pirineu i Aran posada en marxa per les institucions a través de l'anomenat grup G6.

Comparteix

També t'interessarà