Els hospitals de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran ja gestionen les baixes dels pacients ingressats

REDACCIÓ
Publicat: 
07-11-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Els hospitals de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran ja gestionen les baixes dels pacients ingressats
    Peu de foto: 
    Salut. Lleida, Alt Pirineu i Aran

Els quatre hospitals de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran tenen ja desplegada la gestió de les incapacitats temporals (IT) per ingrés hospitalari amb l’objectiu de desburocratitzar la gestió d’aquest tràmit. D’aquesta manera, els pacients que ingressen de forma programada o urgent a l’Hospital Comarcal del Pallars, l’Espitau Val d’Aran, la Fundació Sant Hospital i l’Hospital de Cerdanya reben la baixa de forma automàtica al mateix centre i els seus familiars s’estalvien desplaçar-se al CAP per fer el tràmit. Des de l’inici del desplegament d’aquesta millora a principis de juliol, que ha estat progressiu, s’han gestionat una cinquantena d’IT i una quarantena de comunicats de confirmació entre els quatre centres hospitalaris.

Aquest canvi beneficia la població en edat laboral i busca agilitzar els processos, disminuir el nombre de visites a l’atenció primària per aquest tipus de gestions, desburocratitzar el sistema i millorar l’experiència del pacient i del seu entorn familiar. Actualment, el 14% de les IT generades a la regió són per ingrés hospitalari, de manera que la gestió automatitzada de les baixes es preveu que estalviï entre 1.550 i 2.800 visites anuals als CAP del territori.

Aquesta millora s’aplica als pacients hospitalitzats de diferents procedències: urgències, programats quirúrgics i programats mèdics. Així doncs, la tramitació de la IT a l’hospital comença al prescriure-la el metge d’acord amb l’ordre d’ingrés. Si al cap de 7 dies després del primer dia que es va faltar a la feina, el pacient encara continua ingressat, es genera un comunicat de confirmació de manera automàtica, que té una validesa de 14 dies. En el cas que el pacient rebi l’alta hospitalària abans del 7è dia, se li entrega juntament amb l’alta el comunicat de confirmació. Tant la baixa com el primer comunicat es poden descarregar immediatament des de La Meva Salut. Els següents comunicats de confirmació s’han de gestionar ja a l’atenció primària.

A Catalunya, la gestió de les IT des dels hospitals va arrencar en forma de pla pilot a principis de febrer a l’Hospital Parc Taulí i als centres d’atenció primària de la zona, i paulatinament s’està desplegant a la resta de regions de tot el territori català. En el conjunt de Catalunya es preveu estalviar entre 180.000 i 324.000 visites anuals a l’atenció primària.

Comparteix

També t'interessarà