Inicien un nou projecte de telepsiquiatria a l'Alt Pirineu i Aran

REDACCIÓ
Publicat: 
05-11-2022
Actualitzat: 05-11-2022 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Inicien un nou projecte de telepsiquiatria a l'Alt Pirineu i Aran
    Peu de foto: 
    Salut. Lleida, Alt Pirineu i Aran

El Servei de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions de l’Alt Pirineu i Aran, gestionat per Gestió de Serveis Sanitaris, ha iniciat recentment un pla pilot d’atenció no presencial (telepsiquiatria) amb pacients de l’Alt Pirineu i Aran, amb l’objectiu de valorar una futura instauració de seguiment de les persones amb problemes de salut mental mitjançant la videoconsulta. Al llarg del 2023 el servei espera poder atendre el 5% dels seus pacients de forma telemàtica.

Les persones ateses per problemes de salut mental acudeixen al seu Centre d’Atenció Primària o al consultori corresponent, des d’on es fa la connexió i la visita amb el seu professional de salut mental de referència (psiquiatria o psicologia clínica), que es troba ubicat al Centre de Salut Mental i Addiccions (CSMiA) corresponent. La visita per videoconferència es realitza amb les condicions tècniques i de confidencialitat equiparables a la visita presencial. Amb aquest sistema, les persones ateses eviten temps i costos de desplaçament i fan una valoració molt positiva de l’experiència.

“Aquest pla pilot comporta una reorganització i representa un canvi de paradigma del model assistencial en psiquiatria, amb la incorporació dels nous processos assistencials basats en la telemedicina”, afirma Anna Mont, psiquiatra del Servei de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions de l’Alt Pirineu i Aran, ubicat a la Seu d’Urgell.

L’Alt Pirineu i Aran és la regió més extensa i menys poblada de Catalunya. Abasta el 18% del territori mentre que els residents habituals tot just representen el 0,9% de la població catalana. Es tracta d’un territori amb unes característiques orogràfiques particulars i unes vies de comunicació terrestre limitades, que fan que la seva població es trobi en un desavantatge respecte a la resta del territori de Catalunya pel que fa a l’accés als diferents recursos especialitzats de salut mental.

“Arrel de la pandèmia de la COVID-19 vam haver de repensar i reorganitzar-nos per poder donar un tractament i una continuïtat als pacients amb patologia mental, utilitzant l’eina de la telemedicina com a pilar bàsic del tractament”, explica Anna Mont.“ Ara volem aprofitar aquesta oportunitat que va sortir en temps de pandèmia per treballar en la seva continuïtat”, afegeix. “Aquest canvi tecnològic ofereix solucions a la manca de professionals sanitaris i els límits d’accés a l’atenció, a la vegada que permet un seguiment i tractament adequats i més còmodes per als pacients amb malalties mentals gràcies a la tecnologia, que evita desplaçaments i despesa de temps i de diners”, conclou.

Comparteix

També t'interessarà