La salut mental i emocional dels sanitaris no millora malgrat superar la pandèmia

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
30-06-2023
Actualitzat: 30-06-2023 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La salut mental i emocional dels sanitaris no millora malgrat superar la pandèmia
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (ACN)

Els indicadors de salut mental i emocional dels professionals de la salut no han millorat malgrat la superació de la pandèmia, segons un estudi de la Fundació Galatea. L'entitat ha atès 5.300 sanitaris des de l'inici de la covid: 1.299 l'any 2020, 1.376 l'any 2021, 1.846 l'any 2022, i 734 entre el gener i l'abril del 2023. "En tres anys i mig hem atès tants professionals com en els 20 anys anteriors", ha dit el director de la fundació, Antonio Calvo. Del total de professionals als quals s'ha prestat atenció, el 71% van ser tractats pel servei de suport emocional de la Fundació, i el 29% restant van presentar trastorns mentals més severs. El 46% dels sol·licitants van ser metges, i el 29% infermers i infermeres.

L’estudi ‘Repercussions de la covid-19 sobre la salut i l’exercici de la professió dels metges d’Espanya’, referit únicament a metges de tot l’estat, ha confirmat que els indicadors de salut dels professionals no milloren malgrat la superació de la pandèmia i que, en cap cas, recuperen els nivells anteriors a la crisi sanitària.

L’informe esmentat apunta que el 60% dels metges han demanat ajuda per problemes de salut mental i emocional, o estan disposats a fer-ho en cas que ho necessitin. Aquesta xifra s’ha vist incrementada des de la tardor del 2020, quan només el 25% d’aquests professionals es mostraven disposats a demanar ajuda. La Fundació ha destacat que la pandèmia ha trencat l’estigma a l’hora de buscar ajuda.

Segons l’entitat, la pandèmia ha marcat “un abans i un després” en la salut mental i emocional dels professionals de la salut. La crisi sanitària va causar un enorme estrès i patiment en els treballadors del sistema sanitari, fet que va “cronificar” un malestar “acumulat” i un “clar empitjorament” de la salut dels professionals del sistema sanitari.

La fundació Galatea ha hagut d’incorporar nous professionals a l’equip per garantir els serveis d’una demanda que no baixa. A banda, la Fundació també ha apostat per programes preventius, així com per la realització d’estudis que ajudin a conèixer i fer seguiment de l’estat de salut dels professionals.

Comparteix

També t'interessarà