No saps quin llibre regalar? Et donem idees!

Lleidacom/ Amaia Rodrigo Arcay i Griselda Mas
Publicat: 
20-04-2017
Actualitzat: 04-05-2017 14:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • No saps quin llibre regalar? Et donem idees!

Arriba Sant Jordi i... que aixequi la mà qui hagi fet els deures i durant l'any s'hagi apuntat els llibres que li agradaven per regalar. Algú a la sala? No? Algú que hagi tingut previsió i ja el tingui comprat? Tampoc? Bé, no patiu, hi ha vàries opcions: una, que diumenge sortiu al carrer ben armats de paciència, us esbaralleu amb la multitud per arribar a veure les parades de les llibreries i si aconseguiu fer-vos un forat i estirar la mà per aconseguir fullejar algun títol, el compreu perquè no us voleu arriscar a tornar a fer l'operació i regaleu el que més a mà teníeu, resant per a que li agradi. També podeu pregar per a que la vostra visita coincideixi amb alguna de les signatures previstes i no trobar-vos amb què justament quan arribeu s'hagin acabat els exemplars. Una altra opció és mirar els llibres més venuts, els premiats o passar-vos una bona estona remirant les últimes publicacions (i com que tothom publica ara perquè és Sant Jordi, doncs n'hi ha un munt!).

I una altra possibilitat que us oferim és que mireu la llista que us hem preparat. Així, podeu anar-hi abans i deixar el diumenge per passejar tranquil·lament. Així doncs, des de Lleidacom em volgut demanar als nostres #retratats i #creadors que ens recomanin un llibre i això és el que ens han dit!:

1. Raquel Zazurca, il·lustradora. Immersa en el seu món d'inspiració i creació, la Raquel ens proposa El arte: Conversaciones imaginarias con mi madre de Juanjo Sáez. Per influència professional, ens convida a llegir aquesta obra il·lustrada, que l'any passat va celebrar una dècada amb una edició especial i que, a través de l'humor, vol desmitificar l'art, atansar-lo al gran públic i transmetre que per a gaudir d'un quadre o una escultura no cal saber, només sentir.

2. David Marín, periodista i escriptor. Ens recomana Ful de Rafa Melero (tot i que ell també podria fer autobombo i proposar-nos la seva última novel·la, La ciutat fantasma, però no és el cas). Ful és, en les seves pròpies paraules, "una història molt original i ben escrita, les tribulacions d'un petit grup de perdedors dels baixos fons de Lleida, que intenten fer una jugada al destí i, com sempre passa, el destí complica molt les coses als qui li planten cara". Assegura que és entretinguda i alhora un retrat molt ben fet d'una Lleida marginal.

3. Laura Bernis, escriptora. La proposta d'aquesta jove i precoç autora és Argelagues de Gemma Ruiz. La Laura, amant de la novel·la històrica, no l'ha llegit encara però diu que té moltes ganes de començar-lo perquè "es basa en testimonis i ,en concret, en tres dones del segle XX, un segle en que ser dona era molt més complicat que ara, tot i que encara queda molt per fer". No ens oblidem dels seus contes! L'últim: Capità 47.

4. Josep Giralt, director del Museu de Lleida. Ens recomana Venjança d'Andreu Claret. "És una aproximació a la multiculturalitat mediterrania", diu Giralt. "Ens atansa a la mítica ciutat d'Alexandria i ens connecta amb un marc compartit, a la que en aquests temps és la malaurada Mediterrània en què tanta gent es deixa la vida". Però per al Josep Giralt, el llibre transmet un desig de retornar a un espai compartit de convivència.

5. Eulàlia Pagès, directora de Pagès EditorsEns tria Pacte de silenci de Llorenç Capdevila, un llibre que explica la història d'un mestre de Barcelona que, fugint del seu passat, arriba a un petit poble de Lleida al 1935 i es troba amb una misteriosa mort de la qual ningú vol parlar, un pacte de silenci que uneix els veïns del poble. La directora de Pagès Editors opina que "tot i ser una novel·la negra, és molt important el pes del context històric, geogràfic, polític i social, que està molt ben documentat. Detalla molt bé, per exemple, el procés de renovació pedagògica republicana a l'escola o les rivalitats entre els dos bàndols polítics just abans de l'esclat de la Guerra Civil". Pagès destaca que és un clàssic que enganxa al lector des de la primera pàgina".

6. Edgar do Santos, fotògraf. Es decanta per la seva passió i ens recomana La furia d las imagenes de Joan Fontcuberta, que és un assaig sobre fotografia però, diu, "molt asequible i entenedor". Una reflexio sobre l'excés i la circulació de les imatges en la era d la Postfotografia.

7. Lily Brick, dissenyadora gràfica i grafitera. Ens proposa La casa, de Paco Roca. Amb aquesta recomanació, la Lily ens permet obrir els ulls a una literatura que cada cop té més fans: la novel·la gràfica. Com que a aquesta artista li agraden les realitats vitals, les emocions del dia a dia, la història que explica el llibre li ha permés identificar-se amb uns personatges, germans, que davant la mort del seu pare han d'anar a la casa que ell els ha deixat. Mentre l'arreglen per poder-la vendre, es retroben amb la seva infància. La Lily assegura que el llibre "és preciós i que la llum que transmeten les il·lustracions captiva".

8. Paco Ermengol, dibuixant. Ara rellegeix una joia de la literatura llatinoamericana, Pedro Páramo, després de 30 anys, però ens recomana un llibre més actual: La vida que aprenc de Carles Capdevila. A aquest dibuixant amb les arrels argentines li està encantant la selecció d'articles del Carles Capdevila publicats al diari Ara.

9. Tatiana Cercós, joiera artesana. Sempre envoltada de natura i bon rotllo, aquesta creadora de joies ens proposa El árbol de John Fowles, perquè "És un assaig sobre la connexió entre la creativitat humana i la natura, amb un poderós discurs contra la censura d'allò salvatge".

10. Jordi Balasch, dibuixant. El nostre humorista ens proposa un clàssic, Sin noticias de Gurb de Eduardo Mendoza. Li agrada l'humor amb què escriu l'autor i, tot i que Balasch llegeix ara llibres més tècnics relacionats amb la seva feina o també alguns de cuina, ens recomana no deixar de banda aquest llibre que, tot i no ser una novetat, pot agradar a molta gent.

11. Sergi Escobar, ciclista. Aquest medallista olímpic té una filla i un fill i li hem demanat que ens aporti una recomanació per als més petits, així que ens ha dit quin llibre li regalarà a la seva filla: un de la col·lecció de les averntures de la Mabel Jones de la Will Mabbitt, perquè diu que els devora.

Aquí teniu idees per inspirar-vos. Ja sabeu que totes aquestes i moltes més les podeu trobar a les llibreries CasellesPunt de Llibre.

Sortiu al carrer!

Després de les propostes literàries, també us volem recomanar diferents esdeveniments que tenen lloc arreu del territori, des d'avui i fins diumenge, i que es troben a la nostra agenda. Ja no teniu excusa per quedar-vos a casa o pensar que la cultura és avorrida!

Aquest dijous recomanem dos actes a Lleida: un espectacle literari amb motiu del 75è aniversari de la mort de Màrius Torres (al Cafè del Teatre) i la presentació del llibre editat per la Diputació (a l'IEI). I també a la Seu d'Urgell una altra presentació d'un llibre (al Centre Cultural Les Monges) . Pel que fa al divendres, les Biblioteques d' Alguaire i Les Borges Blanques celebren diferents jornades relacionades amb el patró i Alcarràs farà l'entrega de Premis Literaris d'enguany a Lo Casino. Anem a pel dissabte, amb la Setmana Medieval de Montblanc i la representació de la Llegenda de Sant Jordi, que enguany comptarà amb el drac més gran de Catalunya!

Finalment el dia més important: diumenge tot el territori desbordarà cultura, amor, roses i llibres! L'Aplec de Sant Jordi a Penelles, La Festa de les Lletres a Guissona, Esmorzars literaris a Lleida i pels que vulguin combinar esport i cultura, també hi ha curses, la dels Bombers de Lleida per exemple i molt més! No us oblideu que hi haurà paradetes amb llibres i roses pels carrers i firmes d'autors.

Feliç Sant Jordi!

Comparteix

També t'interessarà