Laura Bernis, l'escriptora de literatura infantil amb ganes d'arriscar-se

LLEIDACOM/Mònica Mombiela i Griselda Mas
Publicat: 
13-04-2017
Actualitzat: 10-05-2018 20:15
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Laura Bernis, l'escriptora de literatura infantil amb ganes d'arriscar-se

Després de 7 anys sense publicar cap obra, l’escriptora lleidatana Laura Bernis ha tornat per sorprendre’ns amb la publicació d’un conte musical: Capità 47, en col·laboració amb l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell. Abans de la seva presentació a l’IEI van quedar amb la jove escriptora per a saber més de l’obra i dels seus plans de futur. Aquí en deixem el resultat! 

  • Ens podries fer un petit resum de Capità 47?

El protagonista és un nen que es diu Martí i és ‘el diferent’ de la classe. Els seus companys es posen amb ell perquè és molt ‘friki’ d’una col·lecció de còmics i, sobretot, del seu protagonista, que es diu Capità 47. Llavors el Martí juga sol al pati i els altres s’aprofiten d’ell fins que el Martí descobreix quina és l’arma amb la qual podrà guanyar fins al més temible de tots els seus enemics, i que jo estic segura de que tots també la portem a dins. Ens hi podem sentir identificats.

  • Capità 47 és un conte musical. Què significa?

Un conte musical és un llibre que va amb un cd. És una lectura diferent, perquè la idea és llegir el llibre i a la vegada posa't el cd i anar escoltant la música, la narració de la història, la veu dels personatges... Amb tot això, el nen o nena fa lectura però, alhora es converteix en una pel·lícula.

  • Amb contes com aquests, és possible apropar la música a través de la lectura?

Aquesta és la idea. La Orquestra Simfònica Julià Carbonell tenia música gravada, d'una banda sonora d'una pel·lícula, d'Albert Guinovart i van voler donar-li una segona vida. Llavors van pensar en mi. Volien que escrigués un llibre i, alhora, apropar la música clàssica als nens, que és un altre aspecte que costa molt. Si ja costa llegir, imagina’t escoltar música clàssica. A Capità 47 es transmeten uns valors que vas descobrint al llarg del llibre, un d'ells precisament és el d'apropar la música clàssica a través de la lectura.

  • Llavors, primer hi havia la música i després vas escriure el conte, oi? És al revés del que es té pensat...

Sí. A més vaig fer el procés creatiu així. Vaig escoltar-me tot el CD de la banda sonora i vaig triar les cançons que m’agradaven i a l'hora d'escriure jo ja sabia abans que aquella cançó aniria aquí o allí. Ho anava veient tot alhora. 

  • A sobre, no només escrius el text sinó que també fas les il·lustracions...

Sí, les il·lustracions també perquè tenia una idea molt clara de com serien els personatges. Això ho vaig començar a fer amb el primer llibre, quan tenia 12 anys. En el cas de Capità 47 vaig pensar: és un tret distintiu meu. Per què no ho segueixo? I així han quedat. Fins i tot aquest cop estan pintats. Per a la presentació he portat dos titelles fetes per mi també. Espero que els hi agradi. 

  • Continues escrivint literatura infantil-juvenil però... quan tens pensat fer el salt a la novel·la adulta? Per què suposo que per l'edat també en tens ganes...

Sí. De fet, entre el primer i segon llibre de les històries de LaBepra vaig començar a escriure una altra obra. Clar, jo tenia 15 anys i jo ja volia fer aquest canvi perquè ja et vas fent gran. Un altre pas i objectiu que tinc per enfocar tota la meva carrera literària és aquest: fer el salt a juvenil-adult i anar evolucionant. El públic infantil m’agrada molt i faig xerrades a les escoles i estic encantada i els llibres tenen molt d’èxit. Però, també em ve de gust canviar. Tot i això, mai deixaré de fer coses per als nens.

  • Per a fer aquest salt, ho veus difícil?

Sí. Em fa una mica de por perquè és un canvi bastant important. Clar, jo vaig començar a escriure pensant en el llibre que a mi m’agradaria llegir quan tenia 12 anys. I això no canvia, tingui l'edat que tingui. Tot és un repte. A mi m’agraden les aventures i arriscar així que... provarem (riures)

  • Quina temàtica t’interessaria plasmar a l’hora d’escriure literatura juvenil o adulta?

M’agrada molt els temes relacionats amb la realitat i ficció mesclats amb història. La història m’ha encantat des de sempre i en aquest que estic començant a escriure, que és més juvenil, doncs hi ha història, museus... no us puc dir més.

  • Per acabar, com es presenta el Sant Jordi?

Per Sant Jordi em quedo a casa. Em fa molta il·lusió publicar i presentar llibre a Lleida, ja que des del 2010 que no publicava res perquè he estat molt ocupada. Així doncs, estaré signant llibres a les llibreries més conegudes de la capital. 

 

Laura ha estat tot un plaer! Que mai s'esgoti el teu talent! Des de Lleidacom esperarem amb ganes el saber cap a on dirigiràs els teus llibres!

Comparteix

També t'interessarà