Un estudi avala una nova opció de tractament en pacients amb càncer colorectal metastàtic

ACN
Publicat: 
23-01-2023
Actualitzat: 23-01-2023 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Un estudi avala una nova opció de tractament en pacients amb càncer colorectal metastàtic
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)

Els resultats d'un estudi clínic internacional en fase III coordinat pel director del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), el doctor Josep Tabernero, ha avalat una nova opció de tractament en pacients amb càncer colorectal metastàtic prèviament tractats. El treball demostra que la combinació del medicament 'Trifluridine/tipiracil' i l'anticòs monoclonal 'bevacizumab' millora la supervivència en aquests pacients, que ja havien estat tractats abans dos règims de quimioteràpia estàndard, respecte als tractats únicament amb 'Trifluriidine/tipiracil'. Els resultats de l'estudi SUNLIGHT s'han presentat en el marc del simposi 'ASCO Gastrointestinal Symposium', celebrat a San Francisco (Estats Units). 

El càncer colorectal és la segona causa de mort per càncer al món. La taxa de supervivència a cinc anys en pacients amb malaltia metastàtica és de l'11%. Tabernero ha apuntat que la meitat dels pacients acabarà desenvolupant metàstasis, per això ha apuntat que calen noves formes de tractament que millorin la supervivència i la qualitat de vida d'aquestes persones.

A l'estudi han participat 492 pacients amb càncer colorectal metastàtic que havien rebut tractament previ de dos règims de quimioteràpia estàndard. A la meitat se'ls va tractar amb 'Trifluridine/tipiriacil' i 'bevacizumab' i a l'altra meitat només amb el primer.

Pel que fa als primers, l'anticòs monoclonal 'bevacizumab' inhibeix el factor de creixement VEGF relacionat amb la formació de vasos sanguinis que promouen el creixement del tumor, de forma que frena la progressió del tumor.

Tabernero ha apuntat que és la primera vegada que es realitza un assaig de tercera línia que no compara una nova opció terapèutica amb placebo sinó amb un dels tractaments estàndards existents. Això permet afirmar que les millores en els paràmetres d'eficàcia "són estadística i clínicament significatives".

Increment de la supervivència fins als 10,8 mesos

Els resultats mostren que els pacients tractats amb la combinació tenen una supervivència global mitjana de 10,8 mesos després d'haver iniciat el tractament, mentre que en els que només van rebre el primer medicament va ser de 7,5 mesos.

La investigadora del Grup de Tumors Gastrointestinals i Endocrins del VHIO i oncòloga mèdica de Vall d'Hebron, la doctora Elena Élez, ha explicat que quan l'increment de la supervivència en càncer colorectal metastàtic supera els tres mesos es considera per moltes agències avaluadores que la millora no només és estadísticament significativa sinó també clínicament significativa i, per tant, aquests resultats apunten a la possibilitat d'una nova opció de tractament estàndard.

Millores en la supervivència sense progressió

D'altra banda, es van observar millores significatives en la supervivència sense progressió, és a dir, el temps que passa des de l'inici del tractament fins que el tumor torna a créixer. Aquest va passar de 2,4 mesos amb el tractament estàndard a 5,6 amb el nou plantejament. A més, va augmentar el temps que passa fins que l'estat de salut del pacient i la seva qualitat de vida es deterioren.

La qualitat de vida es va mesurar mitjançant l'escala ECOG (0-4) i es va observar que els pacients tractats amb 'Trifluridine/tipiracil' més 'bevacizumab' presentaven un deteriorament clínic categoritzat com a ECOG 2; als 9,3 mesos, davant dels 6,3 mesos en el cas de la monoteràpia.

Aquestes millores es van observar en tots els subgrups de pacients, independentment de la lateralitat o el perfil molecular del tumor. Això indica, segons Tabernero, que la combinació és una opció per a tots els subgrups clínicament rellevants.

Comparteix

També t'interessarà