Josa i Tuixén
Josa i Tuixén
El municipi està situat a l'extrem oriental de la comarca i s'estén als vessants meridionals de la serra del Cadí, des del seu carener, on troba la màxima altitud al puig de la Canal Baridana (2.647), fins al coll de Port, al sud, entre la serra del Port del Comte i la roca del Migdia. Al nord-oest tanca el terme la serra Negra i al sud-est, la serra del Cerd. Els rius de Josa i de la Mola travessen el terme i quan s'uneixen formen el riu de Lavansa.


Nucli | Habitants |
---|---|
Josa de Cadí | 19 |
Tuixén | 122 |
-
Exquisitarium Oliana Més informació
-
Museu dels Raiers de Coll de Nargó Coll De NargÓ Més informació
-
VIATGES CADITOURS La Seu D' Urgell Més informació
-
MUSEU MOTO BASSELLA Bassella Més informació
-
Dinosfera Coll De NargÓ Més informació
-
FARMÀCIA PURGIMON La Seu D' Urgell Més informació
-
AUTOCARS BRUGULAT La Seu D' Urgell Més informació
-
VIATGES CADITOURS La Seu D' Urgell Més informació
-
MUSEU DE L'ESCOLA RURAL Castellar De La Ribera Més informació
-
RIBES PORTA ADVOCATS La Seu D'urgell Més informació
Pàgines
Ajuntament de Josa i Tuixén
Actualitat i notícies a Josa i Tuixén
Com? Que ens hem deixat alguna cosa a l'agenda? Envia'ns la informació!

Dades facilitades per Idescat
S'hi pot accedir des de Solsona per la carretera LV-4241 que arriba a Sant Llorenç de Morunys. Un cop s'arriba a aquest municipi, cal agafar la LV-4012, que arriba a Tuixén passant per la Coma. Després de Tuixén s'arriba a Josa per una pista de muntanya situada ja a la serra del Cadí i que continua fins al municipi de Gósol, al Berguedà.
Des de la Seu d'Urgell, s'arriba agafant la carretera local cap a Cerc i Ortedó. Un cop en aquest municipi, hi ha una pista de muntanya que voreja el Parc Natural del Cadí Moixeró i passa pel Ges, Adraén, Fórnols, Cornellana i enllaça amb la LV-4012 a Tuixén.
Distància a capital de comarca (La Seu d'Urgell): 43,4 km (1 hora, 3 minuts en cotxe).
Distància a capital de provincia (Lleida): 155 km (2 hores, 22 minuts en cotxe).
Els habitants s'anomenen tuixentins.
Durant l'edat mitjana, Tuixén va pertànyer al capítol de la catedral d'Urgell. Per la seua part, el castell de Josa va passar de mans de famílies nobles de la Cerdanya als barons de Pinós. El cavaller Ramon de Josa, aliat dels Castellbò, va ser acusat, com aquests, de protegir i practicar la doctrina càtara. Esmentat ja el 839, Borrell II de Barcelona-Urgell el llegà a Santa Maria de la Seu (993), donació confirmada (després de freqüents i prolongades usurpacions) per Ermengol II (1028) i Ermengol IV (1092).
Maria Carmen Valls Piera Alcalde | CiU |
Marta Poch Massegú | CiU |
Montserrat Huertas Marin | CiU |
Horacio Daniel Bolzoni | CiU |
Raul Alcaraz Diaz | CiU |
* Dades referides a l'any 2011
Dades facilitades per Idescat
El Romànic
Vestigis romànics són Sant Esteve de Sauvanyà, Sant Frutiós de Fontelles, Sant Genís de Tost i les ruïnes de Sant Pere de la Parròquia.
Església de Sant Esteve de Tuixén
Tot i un llarg procés de transformació, l'església conserva una part important de la seua construcció original, especialment en el sector de ponent. L'edifici és d'una nau coberta amb volta de canó. La porta s'obre a la façana de ponent en arc de mig punt, i a la façana sud trobem una finestra de doble esqueixada. El campanar, que s'alça a l'angle sud-oest, té un sol nivell de finestres a la part alta. A l'interior de l'església es conserva la talla d'una marededéu policromada, de la segona meitat del segle XII o començament del XIII.
Capella de Sant Jaume (Josa)
Està al camí que porta a Josa i és d'estil romànic.
Església de Santa Maria de Josa
L'edifici, situat en el fossar del poble, és d'una nau coberta amb una volta de canó reforçada per dos arcs torals de mig punt. L'absis, de base semicircular, s'obre a la nau per un plec que forma l'arc presbiteral, en què actualment hi ha un retaule barroc. La porta forma un arc en degradació en el mur de migdia, on també hi ha una finestra d'esqueixada simple. Il·luminen l'església dos finestres més, una de doble esqueixada a la façana de ponent i l'altra d'esqueixada simple a l'absis. El campanar és d'espadanya d'un sol ull, amb una llinda monolítica.
Esquí de fons
Està en funcionament des de mitjans dels anys vuitanta. Ofereix als amants d'aquest esport 25 quilòmetres de pistes senyalitzades.
Parc Natural del Cadí-Moixeró
Les dues grans serralades del Cadí i el Moixeró, unides pel coll de Tancalaporta, formen una impressionant barrera muntanyosa en el punt d’unió entre el Prepirineu i el Pirineu. És en aquesta zona on el Parc Natural del Cadí-Moixeró acull, a més d’una gran biodiversitat, llocs d’una bellesa i un atractiu especials que inviten a fer-hi excursions.
Itinerari 8. Per les valls de La Vansa i Tuixén (Via Romànica)
L'itinerari comprèn les esglésies de Sant Just i Pastor de Cerc, Sant Julià dels Garrics, Sant Pere de La Vansa, Sant Esteve de Tuixén, Sant Jaume de Tuixén i Santa Maria de Josa.
L'edifici de Sant Just i Pastor de Cerc és d'una nau coberta amb volta de canó i capçada per un absis semicircular amb volta d'un quart d'esfera.
L'església de Sant Julià dels Garrics està situada en un indret despoblat al costat del riu Bona; és un edifici d'una sola nau, una part de la qual està coberta amb una volta de canó de perfil semicircular, mentre que la resta és de volta de canó de perfil apuntat amb reforçament de dos arcs torals. La decoració exterior és d'arcuacions llombardes. Per arribar a aquesta església s'ha de fer una bella excursió a peu.
Sant Pere de La Vansa es troba documentada per primer cop l'any 1031. L'edifici és d'una nau coberta amb volta de canó i capçada per un absis semicircular, el qual presenta característiques d'una època més tardana a la de la resta del temple. De la construcció original es conserva només una finestra de doble esqueixada. Aquesta església és un clar exemple de l'arquitectura rural del segle XII.
Tot i un llarg procés de transformació, l'església de Sant Esteve de Tuixén conserva una part important de la seua construcció original. Ës d'una nau amb volta de canó i al seu interior es conserva una talla d'una marededéu policromada, de la segona meitat del segle XII o començament del XIII.
La capella de Sant Jaume de Tuixén apareix documentada ja l'any 993. L'edifici, situat a tocar del camí que va de Tuixén a Josa, és un edifici d'una nau coberta amb volta de fusta i capçada per un absis semicircular, que es clou, com l'arc presbiterial que l'uneix a la nau, amb una volta a carpanell. Aquesta construcció presenta una gran abundància de carreus de pedra tosca, ben escairats, disposats en filades uniformes i irregulars.
L'edifici de Santa Maria de Josa, situat al fossar del poble, és d'una nau coberta amb una volta de canó reforçada per dos arcs torals de mig punt. L'absis, de base semicircular, s'obre a la nau per un plec que forma l'arc presbiterial, on actualment hi ha un retaule barroc.