Sanaüja
Sanaüja
El municipi de Sanaüja, de 32,99 km2, és al nord-est de la comarca. Limita al nord amb un enclavament de Torrefeta i Florejacs (les Cases de la Serra) i amb Pinell de Solsonès, a l’E amb Biosca, al S amb Massoteres, per un petit tram, al sud-est amb Torrefeta i Florejacs i a l’est amb el terme de Vilanova de l’Aguda (Noguera). El territori és a la vall mitjana del Llobregós i s’estén majoritàriament a la dreta del riu. Comprèn gairebé tota la vall baixa de la riera de Sanaüja, que desguassa per la dreta al Llobregós (ja al terme veí de Vilanova de l’Aguda).
El municipi té com a únic nucli habitat la vila de Sanaüja, que n'és el cap. Prop de la vila passa l’antiga carretera comarcal C-1412 entre Calaf i Ponts, amb la qual enllaça la que va a Guissona.


-
BADALBURGUER Viver De Segarra Més informació
-
MUSEU DE GUISSONA EDUARD CAMPS Guissona Més informació
-
CASTELL DE CONCABELLA Concabella Més informació
-
CAL POU Hostafrancs Més informació
-
GRAN TEATRE DE DE LA PASSIÓ DE CERVERA Cervera Més informació
-
MUSEU COMARCAL DE CERVERA Cervera Més informació
Ajuntament de Sanaüja
AMPA del CEIP de Sanaüja
Associació de grallers i geganters
Associació de puntaires
Casal per a jubilats 'La Verge del Pla'
Actualitat i notícies a Sanaüja
Com? Que ens hem deixat alguna cosa a l'agenda? Envia'ns la informació!

Dades facilitades per Idescat
Per accedir al municipi des de Cervera, cal agafar la carretera local L-314, que creua Guissona i més al nord acaba al municipi de Sanaüja després de creuar la carretera C-1412.
Servei regular d'Autocars ATM LLEIDA:
- Línia 108: Lleida - Tiurana - Solsona
- Línia 306: Barcelona - Torà - Ponts
- Línia 307: Ponts - Torà - Manresa
- Línia 308: Sanaüja - Guissona
Distància a capital de comarca (Cervera): 31,2 km (29 minuts en cotxe).
Distància a capital de provincia (Lleida): 77,0 km (1 hora, 1 minut en cotxe).
Els seus habitants s'anomenen sanaugí i sanaugina.
El lloc de Sanaüja fou conquerit pel comte d’Urgell el 951. Aquest any la seva església consta com a dependent del bisbat d’Urgell. El castell de Sanaüja és documentat el 1001, en la butlla que Silvestre II atorgà a favor del bisbat d’Urgell, en confirmació de les seves possessions. Al llarg d’aquest segle, que és quan es reorganitzà el territori després de la conquesta, el lloc i el castell s’esmenten diverses vegades. Ja des d’aleshores, la senyoria superior del lloc pertangué a la mitra d’Urgell. Vers mitjan segle XI, el bisbe d’Urgell, Guillem, i el vescomte Ramon Folc establiren un conveni pel qual el primer donava en feu al segon el castell de Sanaüja amb els seus termes. Ramon Folc, al seu torn, donà el castell a Eriman, el qual també devia fidelitat al bisbe, cosa que havien de fer així mateix els altres castlans que el bisbe hi posés. Uns quants anys abans, el 1026, consta que el terme del castell de Cervera limitava a ponent amb la Guàrdia Grossa del terme de Sanaüja, menció que no sabem si es refereix al mateix castell d’aquest nom o a una fortificació menor que depenia d’aquest castell o del de Cervera.
El 1072 el bisbe Guillem dtUrgell donà a l’església de Solsona alguns béns que tenia a Sanaüja. El llinatge dels Sanaüja, que en origen devia ser vinculat al lloc, apareix al segle XII detenint la senyoria del castell del Llor (dins el municipi actual de Torrefeta i Florejacs). El 1433 la vila de Sanaüja, que era del bisbe d’Urgell, s’acollí al veïnatge de la ciutat de Cervera, de jurisdicció reial. Fins el 1835 la senyoria superior del lloc pertangué, però, a la mitra urgel·litana. El bisbe hi féu estada en diverses ocasions, com l’any 1439 o el 1461, quan s’hi trobà amb el comte de Prades per la qüestió del príncep de Viana. En rebre el càrrec del bisbat d’Urgell l’aragonès Francisco de Urríes, el 1534, els cònsols de Sanaüja li demanaren entre d’altres privilegis el de poder escollir qualsevol per al càrrec de cònsol, encara que estigués endeutat amb la vila, ja que cada any es renovaven, i que concedís la remissió de tot crim, cosa que el bisbe atorgà (fet que prova que el poble havia retornat a la jurisdicció episcopal, i que el veïnatge de Cervera devia ser en tot cas només temporal). El bisbe, a més, creà l’oficialitat eclesiàstica de Sanaüja, per la qual cosa ja no s’hauria d’anar a Solsona o a Ponts. Els cònsols de la vila de Sanaüja, a part els afers que els eren propis, administraven algunes fundacions benèfiques, com la que dotà Antoni Joan de Comajuncosa per a donzelles de la seva parentela.
Josep Condal Espuga Alcalde | CiU |
Gemma Martínez Sangrà 2a Tinent d'Alcalde. Turisme i Promoció Econòmica | IS-AM |
Agustina Vilasaló Assó Regidora. Cultura i Festes | CiU |
Pere Parramon Pijuan 1r Tinent d'Alcalde. Serveis Socials i Sanitat | CiU |
Bibiana Alsedà Planes Regidora. Ensenyament, Esports i Joventut | CiU |
Maria Rosa Castellà Coletas Regidora. Igualtat i Participació | IS-AM |
Gerard Teruel Campos Regidor. Agricultura i Camins | IS-AM |
* Dades referides a l'any 2011
Dades facilitades per Idescat
Església parroquial de Santa Maria
L’església parroquial de Santa Maria, que presideix la placa Major, és un dels temples gòtics mes elegants de la comarca, construït en gran part durant el segle XVI a l’esguard de patrocini del bisbal i la puixança de la vila en aquella època. És un edifici d’una sola nau amb capelles laterals i hi destaquen les escultures d’alguns capitells i claus de volta, amb representacions del Naixement del mateix escut de la vila.
El castell
El castell s’imposa damunt del turó que domina el poble. Es tracta d’un dels castells mes primerencs de la comarca i els seus orígens es remunten al segle XI. Les restes que avui es conserven evidencien diverses fases constructives La portella fins arribar als segles XVI i XVII, quan el castell fou convertit en palau episcopal. L’any 1583 fou ordenat sacerdot a l’església del castell, Sant Josep de Calassanç. D’aquesta època, és el magnífic campanar de cadireta amb cinc ulls, que va . fer les funcions de campanar fins abans de la Guerra Civil. L’any 1929 es va construir un nou campanar en un extrem de la placa, i la seva estructura, amb coronament de ferro, dona una nota curiosa: la seva “modernitat” sembla desafiar l’antic campanar del castell.
Pont medieval
El pont medieval (s.XIV-XV) era, antigament, el principal accés a la vila. Es tracta d’una construcció sòlida amb dos ares de mig punt, mènsules i tallamar, que constitueix un dels exemples mes interessants de l’arquitectura civil de les nostres contrades.
Sanaüja encara conserva la seva estructura medieval i té el centre a la plaça Major, des de la qual s’estenen els carrers fins ais límits de la muralla.
La Portelleta
Dels antics portals d’accés a l’interior del poble -el de Sant Roc, el dels Escots…-, en destaca el conegut com “La Portelleta”, un pas cobert amb una successió d’arcs que constitueix un dels llocs mes encisadors de la vila.
Font de Ferro
La Font de Ferro, coneguda pel particular gust de la seva aigua ferruginosa, és un espai de recer i d’esbarjo protegit per uns plataners centenaris.
Esteles funeràries discoïdals
Un dels principals tresors artístics de Sanaüja és la magnífica col•lecció de seixanta esteles funeràries discoïdals una de les mes importants de Catalunya, que es conserven al cementiri i que estan datades entre els segles XII i XVIII.
Santuari de la Mare de Déu del Pla
A 1 km al sud de la vila, davant la cruïlla que condueix al nucli urbà, trobem el santuari de la Mare de Déu del Pla, on també es venera la imatge de Santa Rita, de molta devoció a la contrada. Es troba situat vora les restes de l’antic convent agustinià.
Ruta de la Vall del Llobregós
La Vall del Llobregós es troba situada a la part més alta de la Segarra i limita amb el Solsonès. Al llarg de la línia que forma el riu Llobregós, durant el segle X, tota aquesta zona va ser terra divisòria entre sarraïns i cristians. Durant la reconquesta es van anar construint els castells per tal de defensar-se. Els pobles, els monuments i la gran quantitat d'esglésies i capelles d'origen romànic estan situats en llocs estratègics i sorprenents en un entorn natural, cultivat i molt respectat.
La ruta té un recorregut total de 70 km i, sortint de Cervera, passa per les Olugues, Montfalcó Murallat, Sant Ramon, Portell, Ivorra, Torà (Cellers, Claret, Sant Miquel de Fontanet, la Torre de Vallferosa, l'Aguda, Sant Salvador), Biosca (Lloberola i Talteüll), Sanaüja i una altra vegada Cervera.