Referent de la setmana

L'Aplec del Caragol, l'oasi de convivència que situa a Lleida en el mapa turístic

Laura Gómez
L'Aplec del Caragol, l'oasi de convivència que situa a Lleida en el mapa turístic

L'Aplec del Caragol promou el turisme a Lleida en un acte de convivència multitudinari, on no hi ha competència, només colles, caragols, música i tradició. Per això i moltes raons més es vol convertir en Festa d'Interès Internacional.

Per a molts i moltes, l'Aplec és sinònim de tradició, d'unió, de celebració i sobretot de convivència. Aquesta festa va néixer l'any 1980 com a una expressió d'identitat i solidaritat, és una manifestació gastronòmica que va començar com un dinar entre amics i família un diumenge i s'ha convertit en un esdeveniment multitudinari símbol de Lleida que, fins i tot té una guia per poder gaudir al màxim.

Durant un cap de setmana del mes de maig, els Camps Elisis es converteixen en l'escenari d'aquest tradicional acte, el qual té com a protagonistes les colles, els cargols i la música.

Parlem amb el president de la FECOLL, Ferran Perdrix, qui ha estat durant molts anys al capdavant de l'organització i promoció de l'Aplec del Cargol i, amb esforç i formant "sinergies", s'ha aconseguit cridar l'atenció dels més aventurers per formar part d'aquest tradicional i festiu acte.

Actualment, a més de les 107 colles que assisteixen any rere any, l'Aplec del Cargol compta amb la participació de gent de l'àmbit local, nacional i fins i tot, internacional, ja que una de les colles participants és de França i forma part de l'Aplec des de fa sis anys.

Avui dia, "l'Aplec és una festa molt més integradora que altres, una festa pensada perquè la gent que vingui de fora, s'emporti una bona experiència". Cada any s'inclou un programa d'activitats, no només pels collistes, sinó també per la gent que vingui com a visitant, per aquests, l'organització ofereix una experiència de primera mà, ja que volen que els turistes "marxin amb un bon gust de boca d'haver viscut una celebració de tradició lleidatana tastant cargols".

Des de la federació que s'encarrega d'aglutinar les colles de l'Aplec, la FECOLL, durant els últims anys s'ha treballat per 'fer molt de soroll' per difondre aquesta causa i donar visibilitat, tant en l'àmbit local com nacional, i, enguany, internacional! Sí, perquè la proposta que han fet des de l'organització és declarar l'Aplec com a Festa d'Interès Internacional, ja que és una festa pensada per a gent que visiti Lleida, la qual cosa promou el turisme i l'economia ponentina.

Dins del recinte on se celebra l'Aplec, hi ha un restaurant que es posa a disposició dels assistents, i per a Ferran Perdrix "s'ha aconseguit anar més enllà de veure l'ambient", ja que els turistes també poden participar de les activitats que s'organitzen; concerts, castellers, música. Així com gaudir d'un paquet visitant amb degustacions, que inclou l'esmorzar, dinar i sopar. "Tot això està obert per a qui vulgui venir. Aquí li posem l'uniforme al visitant com un collista més, perquè pugui gaudir de l'experiència des de dins".

A més, des de fa uns anys, Lleida celebra paral·lelament l'Aplequet, el qual té com a objectiu tornar als orígens de l'Aplec, ja que aquest acte consisteix a celebrar un dinar de germanor un diumenge amb el "nucli dur de l'Aplec", les colles tradicionals i els socis. En definitiva, els organitzadors li donen pas a l'Aplequet perquè és la celebració que recull l'essència de l'Aplec multitudinari.

Per tot això, es vol fer de Lleida tot un atractiu turístic, que no només s'ofereixi l'experiència de participar en la nostra festa dels caragols, sinó que també el territori lleidatà estigui al mapa en qüestió turística. "Aquell que vingui a l'Aplec, té la possibilitat de fer visites guiades a la Seu Vella, agafar el trenet, visitar els museus i gaudir de tota l'oferta turística que té Lleida", així ho viu Ferran Perdrix, qui es coneix com un collista lleidatà tradicional.

I és que el punt clau està aquí, es tracta d'aprofitar la força i la consolidació que té l'Aplec per repercutir en la resta d'activitats que té la ciutat, perquè, el cargol, que és símbol i referent de Lleida, pugui servir com a "excusa" per donar a conèixer el ventall d'oferta i oportunitats que representa Lleida.

Per aquesta raó, pensem que per a molts, l'Aplec del Cargol és un referent, ja que és un esdeveniment que defineix unió i tradició i mereix traspassar fronteres. Un acte que demostra i exemplifica que la convivència de més de 13.000 persones en un mateix recinte on es respiri un ambient festiu, és possible, perquè l'Aplec no implica competència, tot el contrari, és una festa emblemàtica que és exemple de convivència. L'Aplec és una celebració emblemàtica i tradicional que, convertida en referent local i nacional, es vol que arribi a l'àmbit internacional.

Més referents »

Comparteix

Agenda

novembre

dl dt dc dj dv ds dg
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30