Una intervenció des de l’atenció primària permet millorar el control dels pacients amb Diabetis Mellitus 2

REDACCIÓ
Publicat: 
09-02-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Una intervenció des de l’atenció primària permet millorar el control dels pacients amb Diabetis Mellitus 2
    Peu de foto: 
    Imatge arxiu (Pixabay)

L’estudi INTEGRA, liderat per professionals del Grup de Recerca Epidemiològica en Diabetis des de l’Atenció Primària (DAP-CAT) de l’IDIAP Jordi Gol, conclou que una intervenció integral multidisciplinària en l’àmbit d’atenció primària de salut millora el control glucèmic de pacients amb Diabetis Mellitus tipus 2 (DM2) amb mal control de la malaltia. Aquest projecte s’ha realitzat en col·laboració amb el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM), grup liderat per Dídac Mauricio i els resultats han estat publicats a la revista Diabetes, Obesity and Metabolism.

L’assaig clínic s’ha desenvolupat en 11 centres d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut de les regions sanitàries de Barcelona (CAP Sant Martí de Provençals, Drassanes -Raval Sud-, Doctor Lluís Sayé -Raval Nord- i Besòs), Girona (Jordi Nadal i Fàbregas -Salt 1- i Can Gibert del Pla) i Lleida (Mollerussa, Tàrrega, Onze de Setembre, Bordeta-Magraners i Balaguer) i la intervenció s’ha realitzat en 225 pacients diagnosticats de DM2 amb mal control de la glucèmia (HbA1c superior a 9%). Aquesta intervenció incloïa una consulta monogràfica liderada per professionals de medicina i infermeria de l’atenció primària així com altres intervencions per millorar l’adherència dels pacients i reduir la inèrcia clínica dels professionals. Prèviament a la realització de la intervenció, s’ha realitzat un estudi qualitatiu per dissenyar-la.

Els pacients que han realitzat la intervenció han presentat una reducció dels seus nivells de glucosa en sang (HbA1c) estadísticament significativa respecte al grup control i un percentatge més gran de pacients han obtingut una HbA1c inferior al 8% en el grup d’intervenció (44,8% respecte del 25,5% en el grup control).

Així doncs, l’estudi conclou que una intervenció multidisciplinari que inclou una consulta monogràfica realitzada per professionals d’atenció primària orientada a reduir la inèrcia terapèutica pot millorar el control glucèmic de pacients amb DM2 amb mal control glucèmic. L’estudi és objectiu de la testi doctoral d’Àngels Molló Iniesta, metgessa de família de l’ABS Tàrrega, una de les investigadores principals de l’estudi INTEGRA i investigadora del Grup DAP-CAT de l’IDIAP Jordi Gol. Els metges de família Manel Mata, Xavier Cos i Josep Franch i l’estadístic Jordi Real són també autors de l’estudi, investigadors d’aquest grup de recerca i professionals de l’Atenció Primària Barcelona Ciutat.

Comparteix

També t'interessarà