Arriba "Guillem Viladot i els creadors de Ponent" a la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran

XARXA DE MUSEUS DE LES TERRES DE LLEIDA i ARAN
XARXA DE MUSEUS DE LES TERRES DE LLEIDA i ARAN c/ Sant Crist, 1 · 25002 LLEIDA · Tel: 973 283 075

Arriba "Guillem Viladot i els creadors de Ponent" a la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran

dijous 25 de gener 2024

El dissabte 27, a les 12h, tindrà lloc l’acte d’inauguració de la darrera itinerància de la mostra a Lo Pardal, on es podrà visitar fins al 20 d’abril


Amb l’exposició itinerant “Guillem Viladot i els creadors de Ponent” la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran es va sumar als actes de commemoració del centenari del naixement de l’artista agramuntí, celebrat l’any 2022. Des de la seva presentació al Museu Tàrrega Urgell, la mostra s’ha pogut veure al Museu de Cervera, al Museu de Lleida, al Museu de la Noguera i a l’Ecomuseu de les Valls d’ÀneuLa itinerància de l’exposició finalitza precisament al poble natal de Viladot, Agramunt.

La mostra, comissariada per Pau Minguet, director de Lo Pardal, exposa una cinquantena d’obres i explora les relacions que va establir Guillem Viladot amb diversos creadors de Ponent. La polifacètica figura de Viladot és el punt de partida de la mostra, un home fermament arrelat al seu poble d’origen, Agramunt, la qual cosa el va fer conscient de les males gestions territorials que hi ha hagut sempre a Catalunya i, alhora, el va permetre fer del seu origen un argument de militància. L'objectiu de la mostra és explorar les relacions que va establir Viladot amb diversos personatges del món de l’art i la cultura que, com ell, emergien entre pobles, cereals i panissos a l’oest de Catalunya: Leandre Cristòfol, Josep Iglésias del Marquet, Lluís Trepat, Josep Vallverdú, Daniel Gelabert, Albert Coma Estadella, Josep Guinovart i Manuel de Pedrolo. Aquestes relacions que Viladot va començar a establir a la dècada dels cinquanta van dilatar-se al llarg dels anys i es feren indestriables de la seva carrera artística i literària. Fent pinya, xarxa, aquest grup de creadors va anar conquerint espais culturals i tornant a projectar feixos de claror en la penombra més opaca que havia originat el franquisme. La mostra evidencia aquestes relacions d’amistat i militància exposant obres de Guillem Viladot en diàleg amb les diferents creacions dels artistes ponentins. 

Són aquestes relacions creatives i d’amistat les que centren la publicació homònima que ha editat la Xarxa de Museus en col·laboració amb l’Editorial Fonoll i que estarà disponible als museus i a les llibreries a partir de la setmana vinent. Es tracta d’un estudi complementari a la mostra, amb vuit capítols escrits per autors experts en els diferents creadors que van tenir un diàleg creatiu fructífer amb Guillem Viladot i que constitueixen estudis rigorosos sobre l’art ponentí de la segona meitat del segle passat. Aquesta publicació té, doncs, la voluntat d’esdevenir un llibre de referència en l’estudi de la creació avantguardista del país. Els autors que han col·laborat en aquesta publicació són Cristina Mongay Batlle (historiadora de l'art, gestora cultural i periodista), Jesús Navarro Guitart (director del MORERA. Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida), Marc Verdés i Oliva (arquitecte i antropòleg), Bárbara Bayarri Viñas (filòsofa i investigadora), Manuel Guerrero Brullet (crític d’art i assagista), Xavier García (historiador i escriptor), Esther Solé i Martí (historiadora de l’art) i Joan Ramon Veny-Mesquida (filòleg i director de la Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida).

← Tornar
© Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran · Tots els drets reservats · Avís legal ·
XARXA DE MUSEUS DE LES TERRES DE LLEIDA i ARAN c/ Sant Crist, 1 · 25002 LLEIDA · Tel: 973 283 075