Actualitat

Al sostre de l’Àfrica amb 84 anys

SEGREcom
05-07-2016
  • Al sostre de l’Àfrica amb 84 anys

El lleidatà Lluís Garrofé s’ha convertit en un dels alpinistes més veterans del món que aconsegueixen fer cim al Kilimajaro, el pic més alt de l’Àfrica, després d’ascendir fins als 5.685 metres del Gilman’s Point el 25 de juny al costat de la seua néta Irina, de 19 anys. Als seus 84 anys, aquest professor retirat i amant del muntanyisme ha inscrit el seu nom amb lletres d’or al costat del de la russa Angela Vorobeva, que va batre el rècord d’experiència el 2015 amb 86. Tanmateix, la seua gesta no és fruit de la casualitat, ja que Garrofé és una de les poques persones que han rebut el piolet de Juli Soler i Santaló, cosa per a la qual cal pujar els 162 pics de més de 3.000 metres que hi ha al Pirineu. Va culminar el repte als 81 anys.

"Al principi es van espantar al veure’m, perquè no és gaire freqüent veure una persona de la meua edat que es proposi pujar al cim. En cert sentit, ja és complicat veure una persona de més de 60 anys a Tanzània. Però era una de les meues il·lusions després d’haver aconseguit pujar tots els pics del Pirineu. I aconseguir-ho al costat de la meua néta Irina ha sigut una gran experiència", explica Lluís, que va exercir durant molts anys com a professor a l’escola Gaspar de Portolà de Balaguer. L’expedició amb la seua néta va durar 10 dies, dels quals els primers van ser d’adaptació a l’altura ja al Kilimanjaro, on mai va donar una mostra de fatiga. "Potser en els últims 200 o 300 metres van començar a fallar les forces, però finalment vam poder aconseguir-ho i n’estic molt satisfet, he complert una de les meues il·lusions", assenyala l’alpinista lleidatà, que continua sumant pics al Pirineu. "Ja en sumo 195, perquè he pujat algunes agulles i pics contigus que consten al catàleg del Centre Excursionista de Lleida (CEL)", afegeix.

En el descens, Garrofé tampoc va tenir cap problema, malgrat que és un dels moments més delicats després d’una ascensió. "Em van preguntar si necessitava ajuda, però va ser relativament fàcil. Una vegada aconseguit l’objectiu, ja tot va venir rodat i en dos dies érem de nou al campament." Per a Lluís, aconseguir aquest objectiu vital és molt més important a l’haver-ho fet amb la seua néta Irina. "Ha descobert aquest esport a poc a poc. A mesura que ho vas provant, et va atrapant, ja no només pels reptes personals, sinó pels valors que transmet", sentencia aquest lleidatà incombustible que el proper mes d’octubre complirà 85 anys.

Comparteix

Altres notícies del dia