Actualitat

Aules per a alumnes amb necessitats especials en 34 col·legis i instituts

SEGREcom
10-01-2017
  • Aules per a alumnes amb necessitats especials en 34 col·legis i instituts

Trenta-quatre centres educatius de la província de Lleida compten amb unitats de suport a alumnes amb necessitats educatives especials (denominades USEES). Es tracta d’aules específiques en escoles i instituts destinades a estudiants amb problemes de comportament o bé discapacitats intel·lectuals o motrius que els dificulten seguir el desenvolupament convencional de les classes, de manera que necessiten un currículum educatiu adaptat i són atesos per professionals (tècnics en Educació Especial) que s’incorporen a les plantilles dels centres. Els alumnes poden passar en aquestes aules diverses hores o tota la jornada lectiva durant el temps que sigui necessari. Gràcies a aquests recursos humans i tècnics, els estudiants poden estar escolaritzats en centres ordinaris, en el marc de l’educació inclusiva que promou el departament d’Ensenyament.

Segons especifica la conselleria en una resposta parlamentària, a Lleida existeixen aquestes unitats de suport en quinze col·legis d’Infantil i Primària (tres dels quals a la ciutat de Lleida i la resta en altres municipis) i en dinou instituts de Secundària (també tres a la capital). Un informe del departament indica que en el curs 2008-2009, hi havia només vint unitats a la província, onze en col·legis i nou en instituts, per la qual cosa en set anys s’han incrementat un 70%. Per disposar d’una d’aquestes aules és necessari que el centre escolaritzi un nombre mínim d’estudiants amb necessitats especials, així com una petició de la direcció i l’equip d’atenció pedagògica a Ensenyament, que és qui l’autoritza.

Els sindicats amb representació a la Taula Sectorial d’Ensenyament van reclamar ahir un "calendari de retorn de drets" anteriors a la crisi per desconvocar la vaga prevista per al dia 9 de febrer, el dia de la votació dels pressupostos de la Generalitat. USTEC-STEs, CCOO, UGT i Aspepc van recordar que demanen el retorn a l’horari lectiu de 18 hores a Secundària i 23 a Primària; substitucions des del primer dia; reducció de dos hores lectives als majors de 55 anys; retirada del pla pilot de nomenaments i de la definició de perfil; reducció de ràtios i cap tancament d’aules públiques, i una oferta que redueixi la taxa d’interinitat (actualment és del 25 per cent).El portaveu d’USTEC-STEs, Ramon Font, va afirmar que implementar aquestes reivindicacions suposaria uns 145 milions i va afegir que el curs que ve ja se n’haurien de visualitzar algunes.

"El curs vinent s’ha de veure una reducció d’horari lectiu", va remarcar, i va incidir que si en la negociació no s’inclou una calendarització per tornar a la situació anterior a la crisi, es mantindrà la vaga. De fet, el dia 26 d’aquest mes han previst concentracions territorials. Per la seua banda, el sindicat CGT ha convocat en solitari una altra vaga el dia 18 d’aquest mes, coincidint amb la setmana de debat d’esmenes parcials als pressupostos i ahir va precintar la delegació d’Ensenyament per fer visible la protesta. Les seues reivindicacions són les mateixes que les de la resta de sindicats, però la CGT considera que és millor mobilitzar-se durant el procés de debat dels pressupostos en lloc del dia en el qual està prevista l’aprovació. El sindicat recalca que el sector educatiu acumula cinc anys de restriccions i que "ja és hora de revertir-les".

Comparteix

Altres notícies del dia