Actualitat

El 90% dels universitaris catalans pensa marxar a l'estranger a buscar feina

REDACCIÓ
07-06-2017
  • El 90% dels universitaris catalans pensa marxar a l'estranger a buscar feina
    Peu de foto: 
    Els investigadors responsables de l'estudi.

Un 90% d'universitaris catalans pensa sortir d’Espanya després d’acabar els estudis, segons l'estudi Emigració Juvenil, nous moviments socials i xarxes digitals, liderat per l'antropòleg de la Universitat de Lleida, Carles Feixa. Aquesta és una de les conclusions de l'enquesta realitzada a 2.059 estudiants de grau, màster i doctorat de 5  universitats públiques catalanes (UAB, UB, UdG, UdL i UPF) al 2015. Una altra de les dades que se'n desprén és que d'aquest percentatge d'estudiants, la majoria no volen quedar-se a l'estranger més de 3 anys.

Així, entre les conclusions de la investigació, destaca el fet de que l’emigració juvenil té efectes reals en els comportaments i en els imaginaris dels joves, ja que comencen a assumir-la com un requisit imprescindible en un món globalitzat. Entre 2008 i 2015, va afectar el 5% de la població juvenil a Espanya i al 50% del total de la població emigrant. Els joves que marxen, constata l'estudi, volen tenir una experiència internacional que els ajudi a trobar una millor situació laboral una vegada tornin al seu país d’origen més que anar a treballar a l'estranger per quedar-s'hi.

Les principals destinacions dels joves dins d’Europa són el Regne Unit, França i Alemanya. Londres és el punt neuràlgic i per això el llibre analitza l'emigració de joves catalans a Londres a partir de relats dels seus protagonistes.

Segons els investigadors responsables de l'estudi, que ahir es va presentar a Barcelona, les realitats dels joves que marxen tenen alguns punts en comú, tot i que són diverses: precarietat laboral i una pobra interacció amb la ciutat. Els joves no perden el vincle amb Catalunya i així ho recull el llibre 'L'Emigrant 2.0', que inclou una anàlisi del moviment Marea Granat, sorgit al 15M, pel color del passaport espanyol, com a exemple d'interconnexió entre xarxes digitals i presencials entre el jovent emigrat.

A banda, l'estudi també posa de manifest la variació del discurs polític durant el període estudiat. Al principi de la crisi, marxar a l'estranger es veia com una millora i ara ha passat a ser una preocupació que cal aturar si es vol recuperar un talent que al sortir fora pot posar en perill el futru del mercat laboral i de la societat, segons asseguren els investigadors.

La recerca, que analitza des d’una perspectiva multidisciplinària el fenomen de l'emigració juvenil cap a Europa en els darrers vuit anys, ha estat desenvolupada amb suport del programa RecerCaixa, de l’Obra Social “la Caixa” en col·laboració amb l’Associació Catalana d’Universitats Públiques i l’Observatori català de la Joventut de la Direcció General de Joventut.

Comparteix

Altres notícies del dia