Actualitat

El Govern blinda l’art de Sixena

SEGREcom
03-02-2016
  • El Govern blinda l’art de Sixena

El Govern va acordar ahir que els béns procedents del monestir de Sixena que formen part del fons del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i del Museu de Lleida no puguin, en cap cas, sortir de les seues dependències sense l’autorització del conseller de Cultura, previ informe de la Junta de Museus. Ben aviat la Generalitat comunicarà aquest acord, a través del departament de Cultura, al MNAC i al Museu de Lleida. El Govern ha pres aquesta mesura per evitar que les peces puguin marxar a Aragó si així ho ordenés un jutge, com va ocórrer el gener passat quan un jutjat aragonès va aixecar la suspensió provisional de la sentència que obligava la Generalitat i el MNAC a entregar de forma provisional al monestir de Sixena el centenar d’obres d’art que la Generalitat va comprar a les monges del cenobi en els anys 80 i 90, la meitat de les quals són al Museu de Lleida.

El Govern va prendre aquesta mesura d’acord amb la sentència del Tribunal Constitucional 6/2012 que assenyalava que la competència relativa a la protecció dels béns historicoartístics procedents de Sixena que es troben a Catalunya corresponen a aquest territori, ja que és el que està protegint aquestes obres.

En aquest sentit, la Generalitat va al·legar a l’acord d’ahir que té la "competència exclusiva" en la protecció del patrimoni cultural català, que inclou la conservació, la reparació, el règim de vigilància i el control de béns. Així mateix, l’executiu català entén que la competència de la Generalitat sobre la protecció del patrimoni català s’ha d’estendre sobre els béns amb valor cultural mentre estiguin ubicats al seu territori, encara que sigui de forma provisional, tal com raona la sentència del Tribunal Suprem del 26 de maig del 2015. El Govern català també va recordar que les obres procedents de Sixena formen part del fons museístic del MNAC i tenen la consideració de bé cultural d’interès nacional, i les del Museu Diocesà de Lleida estan catalogades com a col·lecció des del 1999.

La portaveu del Govern, Neus Munté, va afirmar que "és evident que és un litigi que no ha arribat a la fi, està judicialitzat. Però entenem que tenim tota la legitimitat i la jurisprudència per generar aquesta cobertura i aquestes garanties. Per la seua banda, l’advocat de l’ajuntament de Vilanova de Sixena, Jorge Español, va expressar el seu desacord pel que fa a aquesta qüestió.

S’ha de recordar que aquest litigi no afecta totes les peces procedents de Sixena amb què compta el Museu de Lleida, sinó que una trentena romanen alienes al conflicte.

Un bressol de plata d’un particular, un altre litigi obert

En ple procés judicial entre Catalunya i Aragó per les pintures murals de Sixena, fa escasses setmanes va sortir a la palestra un altre conflicte que ha acabat amb segrest judicial. I és que una sala de subhastes barcelonina va anunciar la venda d’un bressol de plata procedent del cenobi aragonès –propietat d’un particular després d’haver-l’hi regalat la priora–, la Generalitat va paralitzar-ne la venda a l’estar catalogada com a Patrimoni Cultural, i posteriorment la policia, per ordre d’un jutge d’Osca, va confiscar la peça, que va ser traslladada a Aragó.

Comparteix

Altres notícies del dia