Almacelles reconeix el talent literari d'infants, joves i adults amb el 20è Concurs Josep Carner

REDACCIÓ
Publicat: 
22-04-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Almacelles reconeix el talent literari d'infants, joves i adults amb el 20è Concurs Josep Carner
    Peu de foto: 
    Ajuntament d'Almacelles

L'Ajuntament d'Almacelles ha reconegut el talent i la creativitat amb l’entrega de guardons del 20è Concurs Literari Josep Carner i Garriga. En una gala celebrada aquest divendres, s'ha fet lliurament dels premis als diferents infants, joves i adults reconeguts en les diferents categories.

El concurs ha estat un èxit amb una participació de més de 100 treballs que denoten l'interès i la passió que desperta la literatura entre els joves i adults del municipi. L'Ajuntament d'Almacelles ha agraït als membres del jurat el seu treball i dedicació, i ha volgut reconèixer la tasca dels professors de l’Escola Antonia Simó i Arnó i de l'Institut Canigó per fomentar la creativitat i l'amor per la literatura entre els joves.

Les persones guanyadores del concurs

Els guanyadors i guanyadores dels dos premis de primer cicle de primària són Ander Calafat amb l’obra ‘El pingüí i l’hort’ i Anna Caballero amb el poema ‘Els amics’, mentre que en segon cicle de primària han estat premiats Pau Pedrós amb l’obra ‘El gall fer’ i Jana Simon amb el poema ‘Li ofereix un os’. En tercer i quart cicle de primària, els guardons han recaigut en l’Aurembiaix Baltasar amb l’obra ‘La balena i el grill’ i en Ona Llavallol amb l’obra ‘A dalt animals’, i a cinquè i sisè cicle de primària, han estat guardonats el Biel Llavallol per l’obra ‘El dodo’ i el Nil Villalba amb el poema ‘Els animals en perill d’extinció’.

Els premis per a la categoria d'ESO han estat atorgats els premis a Berta Miret pel poema ‘Voldria ser...’ i a Joel Lizano per l’obra ‘Un pardalet a la finestra’ en primer i segon curs, i per a Laia Cortina amb el poema ‘Boby’ i Jordi Tomàs amb el poema ‘Destí desconegut’ en tercer i quart curs. La categoria juvenil ha estat molt competida, i finalment han estat guardonats l’Alex Vallespin per l’obra ‘Un dia més’ i la Noah Pons pel poema ‘Un ratolí de ciutat’, mentre que en la categoria d'adults, els guanyadors han estat Maria Valencia amb el poema ‘Cicle vital’ i Joanna Cruz amb l’obra ‘El destí’.

El poeta d’Almacelles

Josep Carner i Garriga, conegut al territori com el poeta d'Almacelles, va ser un professor, pedagog i poeta establert a Almacelles el 1950, i que va deixar una petjada important en la nostra comunitat. Josep Carner va néixer sense pares i va ser marcat per aquesta circumstància des de ben petit. Malgrat això, va fer carrera com a professor a l'escola Blanquerna i va formar part del moviment pedagògic català. Va ser a través d'un viatge casual a Almacelles que va conèixer la que seria la seva dona, la Pepita Vidal i Reñé, i es va traslladar a Raimat després del tancament de l'escola Blanquerna. Allà va ser professor per als fills dels treballadors de les vinyes i dels cellers fins a l'any 1952, quan va agafar la direcció de l'Acadèmia Agrícola i Mercantil d'Almacelles, que va dirigir fins al seu tancament a finals dels anys seixanta.

Durant prop de 17 anys, Josep Carner va impartir classes a tota una generació d'almacellencs i almacellenques i va ser un gran catalanista, catòlic i de ment oberta. Va tenir molts problemes amb el règim, que no era procliu a aquest tipus d'ensenyament. Va tancar la seva escola a finals dels anys seixanta, però va continuar donant classes particulars de llatí al Col·legi de la Sagrada Família d'Almacelles fins al seu tancament al 1973.

Josep Carner també va ser un gran poeta i va escriure poemes amb una gran càrrega de romanticisme i simbolisme, probablement fruit del seu bagatge després d'estudiar a l'escolania de Montserrat. Va dedicar la seva vida a ajudar als més necessitats, i va donar classes a tots aquells que li ho demanaven i no tenien recursos. Va morir a Lleida el dia de Sant Esteve de 1993, als seus 80 anys, per problemes de salut, però el seu llegat perdura fins avui en dia. Des de fa 20 anys, el consistori almacellenc homenatja la seva figura a través del Concurs Literari Josep Carner i Garriga.

Comparteix

També t'interessarà