Denunciat per enverinar i matar fauna salvatge en un vedat de caça a l'Urgell

REDACCIÓ
Publicat: 
21-09-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Denunciat per enverinar i matar fauna salvatge en un vedat de caça a l'Urgell
  • Denunciat per enverinar i matar fauna salvatge en un vedat de caça a l'Urgell

Membres del Grup d’Especial de Verins i Antifurtivisme (GEVA) del Cos d’Agents Rurals han identificat una persona com a presumpte responsable de la col·locació d’esquers enverinats en una Àrea Privada de Caça (APC) a Verdú (Urgell).

La investigació es va iniciar l’any 2019 arran de l’aparició de fauna morta (especialment guineus) en circumstàncies estranyes dins del vedat. Veïns de la zona també van posar aquests fets en coneixement dels agents. Des d’aleshores es va iniciar un operatiu per tal de poder establir les causes d’aquesta mortalitat i, emprant diferents estratègies de seguiment, poder localitzar l’autor d’aquest greu delicte contra la fauna.

De resultes de la investigació practicada, els agents conclouen que s’utilitzaven esquers enverinats per eliminar la fauna competidora i depredadora de les espècies cinegètiques, en especial mamífers depredadors com la guineu. Els resultats de les anàlisis realitzades a les mostres recollides conclouen que s’ha utilitzat un verí molt potent, que a més d’eliminar les guineus, ha estat especialment mortífer per als ocells rapinyaires de la zona, entre els quals el milà reial (Milvus milvus), espècie protegida per la Llei de Protecció dels Animals i catalogada com a espècie en perill d’extinció al Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya (pendent d’aprovació).

Els Agents Rurals ha denunciat el presumpte autor dels fets i han traslladat les diligències d'investigació al jutjat de Cervera. L’ús de verins està totalment prohibit per la legislació i pot comportar sancions tan administratives com penals, a banda de l’establiment de mesures recuperadores respecte el dany causat.

En la investigació -que continua oberta-  també hi ha participat el Grup Especial Caní (GEK9) del Cos d’Agents Rurals que s’ha dedicat a la recerca exhaustiva dels esquers i els cadàvers dels animals amb la utilització de dos gossos ensinistrats en la detecció de substàncies verinoses i fauna morta.

Danys a l’ecosistema i als conreus

La utilització d’aquests verins altament tòxics no només provoca danys en l’ecosistema. L’eliminació dels depredadors naturals com la guineu afavoreix l’augment de les poblacions de conill que causen danys al cultiu de la vinya, l’olivera i els sembrats. A més, l’eliminació d’ocells rapinyaires provoca també un increment de la població dels petits rosegadors i d’insectes a la zona.

Cal tenir en compte que en aquest vedat es duien a terme autoritzacions excepcionals per a la captura de conills per tal de combatre danys als cultius i no hi estava permesa la caça de la guineu.

La reparació de la mort d’exemplars de moltes d’aquestes espècies és molt complicada ja que després d’un episodi de mortalitat molts individus no tornen a establir-se a la zona, especialment si s’ha realitzat en èpoques on hi ha hagut afectació en la reproducció d’exemplars adults.

Denunciat penalment en el mateix vedat

Durant el transcurs d’aquesta investigació, els Agents Rurals ja havien denunciat penalment una altra persona relacionada amb el vedat per un delicte contra la fauna. El mes de juny d’aquest any els agents van enxampar “in fraganti” una persona disparant un Duc (bubo bubo) amb la seva arma de foc durant una jornada hàbil de caça. L’impacte dels perdigons va provocar la mort immediata a l’animal, una espècie protegida a Catalunya. 

Comparteix

També t'interessarà