Educació ajorna un curs les proves orals censals de català per la "sobrecàrrega" de treball als centres

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
07-02-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Educació ajorna un curs les proves orals censals de català per la "sobrecàrrega" de treball als centres
    Peu de foto: 
    Foto Miquel de Santiago

El Departament d'Educació ha ajornat excepcionalment un any les proves orals censals de català als alumnes, segons ha avançat l''Ara' i han confirmat fonts de la conselleria a l'ACN. Aquesta avaluació es va posar en marxa per primer cop el curs passat però, després de consultar-ho amb la Junta de Direccions, Educació ha decidit no fer-les enguany per la "sobrecàrrega de treball" pels centres que suposa la implantació de les altres noves proves diagnòstiques fixades per llei. Així, enguany es faran les proves de comprensió lectora, comprensió oral i les d'expressió escrita en català. Els centres que ho vulguin podran fer les proves per avaluar l'oralitat amb els materials del 2023 que els facilitarà Educació.

El Departament ha defensat que pràcticament no hi ha cap país o territori que faci tantes proves censals anualment, ja que suposen una càrrega molt important de treball per als centres. El més habitual és fer de dos a tres grans proves censals anuals i anar-les rotant anualment.

La conselleria ha expressat que el seu compromís amb el català i els seus usos és "ferm". En aquest sentit, ha indicat que des del 2021 s'ha impulsat un pla específic en els 900 centres amb més possibilitat de millora, un 30% del total, que ja estan desplegant accions tant als espais lectius, com als patis i als no lectius. La previsió és que el 2026 s'haurà fet aquest programa a tots els centres del sistema. A banda, argumenta que hi ha en marxa altres accions com el decret d'usos del català per regular els usos lingüístics als centres i "protegir jurídicament" les direccions o l'exigència del C2 als docents, entre altres.

Comparteix

També t'interessarà