El cens de boví s’estabilitza després d’una pujada del 7% l’any passat

SEGREcom
Publicat: 
10-04-2016
Actualitzat: 11-04-2016 11:41
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El cens de boví s’estabilitza després d’una pujada del 7% l’any passat

La cabanya de bestiar boví de Lleida ha augmentat un 1,6% l’últim any, fins als 290.29 caps, malgrat que a menys ritme que el 2014, que va ser de més del 7%, segons l’última estadística presentada pel departament d’Agricultura corresponent al novembre del 2015.

Aquesta estabilització de l’augment de la cabanya es deu al fet que els ramaders l’any 2014, a l’espera dels ajuts de la nova Política Agrària Comuna (PAC), van voler acaparar el nombre màxim de caps de boví a les granges, segons va explicar ahir el president d’Asoprovac a Catalunya, Ricard Gòdia. Així doncs, com que el 2014 la pujada va ser considerable i les granges es van omplir, "això explica el lleuger augment de només un 1,6% el pròxim exercici. L’ocupació a les granges estava gairebé al màxim", va remarcar Gòdia.

Aquesta consolidació és generalitzada en gairebé tots els tipus de boví, inclòs el de les vaques lleteres en un 3%. Així doncs, l’any passat es van comptabilitzar un total de 215.201 animals de menys de 12 mesos, xifra que representa un lleuger ascens del 0,8% respecte al novembre del 2014. Del total de la cabanya de boví lleidatà, la d’animals de menys de dotze mesos destinats a sacrifici representa gairebé el 75 per cent del total (74,1%). D’altra banda, el baix preu del pinso per al ramader ha animat també que es mantingui la cabana de boví en general.

De fet, el president de JARC a Lleida, Joan Carles Massot, va explicar que en la producció d’un cap de boví, l’alimentació correspon el 60 per cent del cost. Com que el preu raonable del cereal s’ha mantingut, va indicar Massot, el ramader es va poder permetre l’any 2015 un lleu increment dels animals a les granges.

Per la seua banda, el responsable de boví d’Unió de Pagesos, Santi Querol, va celebrar que el preu del pinso estigui "correcte per al ramader, però tanmateix no per al cerealista". En aquest sentit, la cotització del cereal, que depèn de diversos factors i formulacions, es troba en 0,21 cèntims el quilo.

La bona exportació estimula el manteniment de la cabanya

El president d’Asoprovac a Catalunya, Ricard Gòdia, va explicar que, gràcies a les exportacions, la cabanya de boví es manté. Les vendes a l’exterior el 2015 van ser d’un rècord de 50.000 caps, una dada "excepcional", segons assenyala, Gòdia i de cara a aquest any, calcula que baixaran lleument. Així mateix, davant la congelació del mercat intern, exportar és un bon al·licient malgrat que el repunt no s’arribarà a notar fins al principi de l’estiu amb l’arribada del ramadà, moment de l’augment de la clientela de països musulmans, com el Líban i Algèria. D’altra banda, l’amenaça de la llengua blava té en alerta tots els ramaders catalans perquè, si arribés des de França, representaria una barrera molt considerable a les exportacions. Tanmateix, la campanya de vacunació que s’està realitzant no porta per ara cap problema. "Creuem els dits", va confessar Gòdia.

Comparteix

També t'interessarà