El Fill del Mestre, o com gaudir composant cançons

LLEIDACOM / Gerard Amigó
Publicat: 
07-09-2018
Actualitzat: 21-09-2018 14:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  •  El Fill del Mestre, o com gaudir composant cançons

El talent lleidatà d’aquesta setmana és un compositor que cuida cada detall de cada cançó per a que tingui sentit, i sentir-se bé amb ell mateix. Es considera massa perfeccionista, però escoltant-lo a ell i les seves cançons pots entendre el treball que hi ha darrera de cada tema.

El Fill del Mestre és el nom artístic de Jordi Gasion, un artista d’Alpicat que porta més de 15 anys en el món de la música. Ell utilitza aquest nom com a altaveu per gravar les seves cançons i enregistrar els seus discs. El nom prové d’una cançó del disc ‘Qualsevol nit pot sortir el sol’ de Jaume Sisa. Al ser preguntat si s'identifica amb la cançó, Gasion diu que era un nom que li encaixava per fer la seva música.

Al talent d’aquesta setmana no li agrada definir-se a ell mateix, sinó que prefereix que ho facin els altres. Es considera una persona persistent, que lluita cada dia per fer-se un lloc en un món tan complex com aquest, però no es guanya la vida només com a músic. “El fet de no guanyar-me la vida amb El Fill del mestre em dona una certa llibertat que no podria tenir d’una altra manera. Combino la música amb diferents feines; he fet de cambrer, i ara faig de carter. No l’impedeix poder seguir composant cançons, que és el més important”, exclama Gasion.

Els seus inicis van ser als 13 anys, quan va crear juntament amb uns amics el grup Kap de Boig, que va durar ben poquet, igual que Tila. L’experiència fugaç amb aquests dos grups el va portar a engegar el 2004 el projecte en solitari d’El Fill del Mestre per poder composar i cantar les seves pròpies cançons. Gasion no té una formació musical perquè sempre ha estat una persona autodidacta i s’ha deixat portar pel seus gustos en la música.

En les seves cançons intenta explicar la seva manera de veure i sentir les coses. “M’agrada profunditzar en temes que m’interessen com les relacions de parella, d’amistat i familiars”, indica l’artista. Per exemple, en el seu últim disc, ‘Martina’, les cançons tracten sobre una ruptura amorosa. “Un cop ja has publicat uns quants discs t’has de tornar a plantejar crear les cançons com si no m'haguessis fet cap abans, compondre un tema senzill, diferent i que et surti de dins”, explica l’alpicatenc.

Alguns de vosaltres segurament coneixereu alguna cançó d’El Fill del Mestre perquè la seva música va sonar a TV3. ‘Cançó per a una película muda’ i ‘Vides senzilles’ són les dues cançons que es van poder sentir a El Foraster i Polseres Vermelles de TV3. Preguntat sobre si va haver un abans i un després en la seva carrera, Gasion creu que “el fet que aquestes cançons sonessin a la tele és un gran aparador,perquè després van ser molt escoltades a la llista de reproducció de Spotify, però com passa amb molts artistes, el consumidor no té curiositat per descobrir què hi ha darrere d’aquella cançó”.

Col.lecció local d'Alpicat

Al llarg de la seva carrera, Jordi Gasión ha actuat dalt dels escenaris sota la marca El Fill del Mestre, però durant una època ho va fer amb el nom de Gasion, el seu cognom. La primera etapa com a El Fill del Mestre la va acabar amb un disc molt contundent ‘He calat foc a la casa’. “Aquesta era la darrera frase de la cançó de Jaume Sisa amb la que havia tret el meu nom artístic, creia que tenia sentit tancar el cercle amb aquest títol perquè també era una situació real, se’ns va cremar la casa i pràcticament vaig perdre tots els discos i llibres que tenia”, explica el cantautor. Un temps després va tornar a publicar discs sota el nom de El Fill del Mestre, el seu projecte més professional, amb l’acompanyament de músics, però sense deixar de banda Gasion, el seu projecte més personal.

Com a músic, Jordi Gasion sempre té idees que li ballen pel cap. És el seu dia a dia, i la seva passió per aquest ofici el porten a estar pensant en nous temes. “Un cop tinc una cançó clara, l’ensenyo al Txabi Ábrego, el guitarrista que està amb mi des de fa anys, i llavors intento produir-la tenint en compte el que hi haurà a cada estrofa de la peça”, explica Gasion. “La feina de compondre, arranjar, gravar, sembla poc, però per una cançó pots arribar a tardar entre 15 dies i un mes perfectament”.

Preguntat sobre si és perfeccionista, l’artista d’Alpicat ho té clar, “cada cop ho sóc més, potser massa i tot”. “M’agrada que hi hagi la paraula exacta en cada moment de la cançó, que no hi sobri cap instrument, que no hi falti res, he de tenir el control de la cançó en tot el que hi ha”, diu el compositor ponentí.

Ha estat un plaer parlar amb aquest músic d’Alpicat. Nosaltres el deixem composant, perquè és amb el que disfruta més en aquesta vida i no li volem prendre més temps. Vosaltres, estigueu pendents, perquè aviat El Fill del Mestre ens regalarà noves cançons del seu últim disc, ‘Martina’. Segur que no ens deixarà indiferents.

Comparteix

També t'interessarà