Estudien que l'assistència mecànica femoral millora la supervivència en un trasplantament de cor

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
14-06-2023
Actualitzat: 14-06-2023 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Estudien que l'assistència mecànica femoral millora la supervivència en un trasplantament de cor
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)

L’Hospital de Bellvitge ha estudiat com reduir l’impacte d’una fallada de l’empelt després de rebre un trasplantament de cor, causa que provoca un 30% de les morts el primer mes posterior a la intervenció. Investigadors del centre han conclòs que l’assistència mecànica per col·locar l’ECMO-VA -mecanisme que substitueix les funcions cardíaca i pulmonar- té més possibilitats d’èxit si es fa de forma perifèrica, per l’arteria i vena femoral, que si s’opta per una canulació central, a través de l’aurícula dreta i aorta. La recerca liderada des de Bellvitge determina que, tres mesos després de la intervenció, als pacients a qui se’ls ha col·locat per canulació perifèrica tenen una supervivència un 20% superior als de la canulació central.

El treball ha estat publicat a la revista ‘The Journal of Heart and Lung Trasplantation’ i s’ha dut a terme a partir d’analitzar retrospectivament un total de 2.376 trasplantaments fets entre el 2021 i el 2020 en una quinzena d’hospitals de tot l’estat espanyol.

A més de les diferències entre la canulació central i la perifèrica, també s’han analitzat els possibles beneficis del suport amb ECMO-VA precoç -menys de 3 hores després del trasplantament) enfront del més tardà -més de 3 hores després- en els casos de fallida primària de l’empelt. En aquesta comparativa, però, no s’han trobat diferències significatives.

Comparteix

També t'interessarà