La meitat del fòrum de Llívia es podrà veure després de la campanya d'excavacions

ACN
Publicat: 
26-04-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La meitat del fòrum de Llívia es podrà veure després de la campanya d'excavacions

El director del programa de Iulia Libica, Josep Guitart, ha dit que l'actuació d'enguany permetrà oferir un aspecte "molt diferent" del fòrum, únic al Pirineu. En aquest sentit, ha explicat que a mig termini caldrà impulsar un projecte per posar en valor i protegir les restes i que, segurament, passarà per cobrir el jaciment. A més, ha volgut destacar la implicació de l'Ajuntament de Llívia en el projecte, tant per adaptar l'urbanisme i la circulació per aquesta zona com pel fet de divulgar la seva importància a través del museu municipal.

Per la seva banda, el director de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, Josep Maria Palet, ha assegurat que el fòrum de Llívia es convertirà en un "punt de referència internacional", tant des del punt de vista del coneixement com per l'atracció de visitants que generarà. També ha ressaltat la importància que té el fet de poder protegir les restes per evitar que les estructures es malmetin entre campanya i campanya d'excavació. Finalment, ha comentat que a Meranges (Cerdanya) hi ha un altre jaciment de cronologia paral·lela a Iulia Libica que podria correspondre a un petit enclavament militar i que a partir d'aquest estiu es començarà a excavar en extensió.

La construcció del fòrum va començar a l'època de l'emperador August i, molt probablement, la iniciativa va sorgir coincidint amb el seu tercer viatge a Hispania, entre els anys 15-13 aC. Tot i això, no es va acabar amb tota la seva decoració arquitectònica i escultora fins a l'època de l'emperador Tiberi, a partir de l'any 14 de la nostra era. Per tal de donar a conèixer aquest patrimoni, s'ha elaborat un audiovisual que es pot veure a través de les xarxes socials i al Museu de Llívia.

Comparteix

També t'interessarà