La UdL testa la salut nutricional de 200.000 infants i dones al Txad

REDACCIÓ
Publicat: 
28-07-2023
Actualitzat: 28-07-2023 9:53
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La UdL testa la salut nutricional de 200.000 infants i dones al Txad
    Peu de foto: 
    Blanca Salinas-Roca amb personal i usuàries del CHU-BS de N'Djamena. FOTO: UnTeNu

Prop de 200.000 persones, un 70% infants de fins a 5 anys, i un 30% de dones gestants txadianes, han participat en el programa de cribratge de salut nutricional del projecte de cooperació UnTeNu (Unitat Terapèutica Nutricional) que coordina la la professora i investigadora de la Universitat de Lleida (UdL), Blanca Salinas-Roca i que va inciciar-se al 2017.

El projecte, que té l'objectiu de millorar l’estat de salut de la població en risc de malnutrició, s'està duent a terme al Centre Hospitalari Universitari Le Bon Samaritain (CHU-BS) de N’Djamena (capital del Txad), després que Salinas-Roca, nutricionista i tecnòloga dels aliments, hi fes una estada de recerca al 2016 per copsar les necessitats de millora en l’àmbit de l’alimentació.

Finançat per la unitat de Desenvolupament i cooperació de la UdL (43.000 euros), la Fundació Recover (20.000), i l'Agència italiana de cooperació per al desenvolupament (100.000), UnTeNu s'ha desenvolupat en tres fases. La primera, el cribratge de la malnutrició, que va confirmar la situació d'inseguretat alimentària en què es troba aquesta població. Totes les dones gestants de l'estudi tenien anèmia ferropènica, en un 70% dels casos greu, mentre que un 80% dels infants patien malnutrició aguda o severa i en només un 20% la malnutrició que presentaven no era greu.

La segona, els programes d'educació alimentària (en salut i higiene, alletament matern, introducció progressiva d'aliments), impartits per Sabrina Atturo i Jean Piere Ongolo i altre personal del CHU-BS, els metges Carlos Gómez-Virseda i Joan Viñas, i Salinas-Roca, que fins ara han pogut seguir 120.000 dones. Finalment, el desenvolupament d'una farina enriquida amb cereals i lleguminoses, anomenada NUTRINAT, destinada a prevenir i tractar la malnutrició i les malalties associades com ara l'anèmia.

La producció de la farina va iniciar-se al 2018, amb 150 quilos al mes. Actualment, ja s'estan produint 3 tones mensuals, explica Salinas-Roca. S'elabora a partir d'aliments de conreu local, ric en micronutrients i energia. Es pot començar a administrar als infants a partir dels 4-5 mesos i després de 6 mesos de consum es comencen a notar millores, afegeix la investigadora.

El projecte també ha permès la construcció i l'equipament de l'edifici de la Unitat de Nutrició del CHU-BS, d'uns 100m2, on es produeix la farina i s'imparteix la formació i que en un futur proper podria acollir els cribratges; així com dos beques d'introducció a la recerca per a l'alumnat del grau d'Infermeria de la UdL.

"Al llarg de 6 anys, hem anat capacitant població txadiana, principalment dones i personal de pediatria i actualment a la UnTeNu hi treballen dos dones produint i distribuint la farina. El projecte UnTeNu segueix vigent i pretén consolidar la distribució de NUTRINAT en població maternoinfantil i créixer en els programes d’educació alimentària en el proper 2024", conclou Blanca Salinas-Roca.

Comparteix

També t'interessarà