La ZBE de Lleida no es posarà en funcionament el gener del 2023

ACN
Publicat: 
17-09-2022
Actualitzat: 17-09-2022 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La ZBE de Lleida no es posarà en funcionament  el gener del 2023
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Miquel de Santiago)

L'Ajuntament de Lleida presentarà sol·licitud per optar a la convocatòria 2022 del Programa d'ajudes a municipis per a la implantació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) i la transformació digital i sostenible del transport urbà. En concret, demanarà 6 MEUR per fiançar quatre projectes, amb un pressupost total de 8,6 MEUR. La Paeria ja va obtenir fins a 6,3 MEUR en la convocatòria de l'any passat d'aquesta mateixa línia d'ajuts. De totes maneres, el tinent d'alcalde Toni Postius considera que la ZBE de Lleida no es podrà posar en funcionament l'1 de gener del 2023. La Paeria espera que la Generalitat enllesteixi una proposta d'ordenança comuna per als municipis que l'han d'implantar, després que el TSJC anul·lés la de Barcelona.

Després de la Junta de govern local, Postius ha anunciat que la Paeria presentarà sol·licitud per optar als ajuts procedents dels fons europeus Next Genmeration destinats a projectes de millora de la mobilitat, dins de la convocatòria 2022 del Programa d'ajudes a municipis per a la implantació de la ZBE i la transformació digital i sostenible del transport urbà.

En concret, la Paeria demana ara finançament per a quatre actuacions, amb un pressupost total de 8,6 milions d'euros, dels quals 6 milions correspondrien a l'ajuda europea, i la resta els aportaria l'Ajuntament. La previsió és que la resolució de la convocatòria arribi al febrer. Postius ha remarcat l'impacte en la transformació de la ciutat que tindran els fons europeus, amb actuacions de millora de l'espai públic de gran abast.

Un dels projectes que la Paeria de Lleida presenta en aquesta nova convocatòria és l'adquisició de tres autobusos elèctrics de 12 metres de longitud i tres nous punts de recàrrega per autobusos. El segon projecte preveu millores en entorns escolars, amb l'ampliació de voreres per donar més seguretat als vianants. Es proposen cinc actuacions a l'entorn de les escoles del Treball, Sant Josep de Calassanç, del Carme, Enric Farreny, Ciutat Jardí i Pardinyes.  

D'altra banda, la Paeria sol·licita finançament europeu per a nous carrils bici amb actuacions previstes a Rovira Roure, en el tram entre el passeig de Ronda i Onze de Setembre, i a Prat de la Riba, entre Príncep de Viana i Baró de Maials, completant l'actuació prevista amb els fons obtinguts en la primera convocatòria en aquesta artèria principal del centre de la ciutat.

El quart projecte planteja millores en eixos de vianants, també amb dues actuacions previstes. Per una banda, al polígon industrial El Segre, mitjançant la millora i ampliació de la vorera amb números parells, entre els carrers Llorenç Agustí i Claveria i Pablo Agustín. De l'altra, es preveu actuar ampliar la vorera de la rambla Ferran (el costat més pròxim a la Seu Vella) i millorar l'espai de la vorera del costat del riu, entre altres mesures per a millorar la seguretat dels vianants en aquest espai.

Postius considera que no es podrà posar en funcionament la ZBE al gener

En relació amb la implantació de la Zona de Baixes Emissions a la capital del Segrià, Toni Postius ha dit que difícilment es podrà posar en funcionament l'1 de gener del 2023 tal com estava previst. Després que el TSJC anul·les l'ordenança municipal que regulava la ZBE de Barcelona, la Generalitat treballa en una proposta d'ordenança reguladora per a les ciutats grans que han d'implantar zones de baixes emissions a partir de l'any vinent que comparteixi uns criteris comuns.

El tinent d'alcalde de la Paeria ha dit que estan a l'espera de rebre aquest esborrany però "s'està retardant més del compte". També caldrà veure com s'acaben resolent els recursos contra l'anul·lació de la ZBE de Barcelona, ha dit. En paral·lel, l'Ajuntament de Lleida preveu posar en marxa a la tardor un procés participatiu per tenir en compte també les aportacions d'entitats i ciutadania per definir la zona de baixes emissions de la capital del Segrià.   

Així, Postius ha volgut llençar un missatge de "calma" sobre la implantació de la ZBE. "A partir del gener la vida continuarà exactament igual", ha indicat. "Com que tot el procés s'ha anat retardant per causes alienes a la Paeria, a més de la situació econòmica en què ens trobem, el que no es pot fer és prendre decisions que afectin a la ciutadania amb pocs mesos d'antelació", ha assenyalat Postius.    

Obres a la muralla de la Seu Vella

La Junta de govern de la Paeria també ha aprovat el plec de clàusules del contracte d'obra i l'inici de la licitació de la intervenció arquitectònica al baluard de Louvigny i la primera fase de la reconstrucció del tram de muralla esllavissat comprès entre el baluard de la Reina i el baluard de Louvigny. Aquesta actuació permetrà arranjar l'espai que va resultar danyat en l'esllavissada que es va produir l'abril de l'any passat. 

Licitació de la construcció de l'equipament per a temporers

Així mateix, també ha donat llum verda al plec de condicions del contracte d'obres i l'inici de la licitació del projecte constructiu del futur Equipament Comunitari de Múltiples Usos (ECMU), on s'oferirà l'atenció als temporers que arriben per treballar a la fruita i que s'ubicarà al carrer Xavier Puig Andreu números 7-9. Així mateix, ha aprovat licitar les obres per enderocar les antigues sitges que hi ha actualment al solar. 

Comparteix

També t'interessarà