L'Arnau de Vilanova incorpora la radiofreqüència per a tractar miomes uterins

REDACCIÓ
Publicat: 
24-07-2023
Actualitzat: 24-07-2023 13:12
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'Arnau de Vilanova incorpora la radiofreqüència per a tractar miomes uterins

El Servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova ha incorporat recentment la tècnica de la radiofreqüència per tractar miomes uterins. La tècnica consisteix a aplicar un corrent elèctric d’alta freqüència a través d’un elèctrode al mioma, per via transvaginal, que provoca una necrosi coagulativa del mioma. El teixit necròtic es reabsorbeix posteriorment. Amb aquesta tècnica s’aconsegueixen reduccions del volum del mioma d’entre el 60 i el 80 % i millora la clínica en més del 90 % dels casos. 

Laura Melé, facultativa especialista del Servei de Ginecologia i Obstetrícia, explica que aquesta tècnica mínimament invasiva es pot aplicar amb una sedació superficial que fa que les pacients no hagin d’ingressar a l’hospital. «L’estada de les pacients és d’entre dues i quatre hores i la seva recuperació és excel·lent», explica. «Els símptomes associats a la patologia, que sobretot es manifesten amb sagnats molt abundants durant la menstruació, desapareixen ràpidament i al cap de dues regles les pacients ja noten una gran millora», explica Elvira Mestres, facultativa especialista en ginecologia i obstetrícia. «La taxa de complicacions postprocedimentals és extremament baixa i, en pràcticament la totalitat dels casos, la pacient pot incorporar-se a la vida diària el dia següent», afegeix.

L'Arnau de Vilanova engega un pla d'humanització per millorar el servei d'urgències
Peu de foto: 
ICS Lleida, Alt Pirineu i Aran

El 40% de les dones tenen miomes uterins

Els miomes uterins són els tumors més freqüents de l’aparell genital femení i, probablement, el tumor benigne més freqüent en la dona. S’estima que un 40 % de les dones tenen miomes a l’úter, però només és necessari el tractament quan els símptomes afecten la qualitat de vida.

Els miomes s’originen a partir del múscul llis uterí i sovint són asimptomàtics. En un 25 % dels casos produeixen simptomatologia segons la seva localització o mida, com ara sagnat uterí anormal, dolor pelvià o infertilitat.

Comparteix

També t'interessarà