La Ruta de les Mentides: una excursió feta per als més innocents

LLEIDACOM/ Griselda Mas
Publicat: 
28-12-2017
Actualitzat: 18-06-2018 14:01
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Ruta de les Mentides: una excursió feta per als més innocents
    Peu de foto: 
    Paisatge de Pinell de Solsonès / FOTO: rutespirineus

Per festes sempre llegim notícies que parlen de l'alt nivell d'ocupació als hotels i cases rurals del Pirineu. Però ningú pensa que també es pot anar a passar el dia por ahí amb la família, envoltats de natura, història i... mentides. Avui és el Dia dels Sants Innocents i hem pensat en totes aquelles persones que sempre cauen en les bromes dels altres. Innocents, us hem trobat una ruta de tranquis, on caldrà que agafeu l'abric més calent del vostre armari, mitjons gruixuts i calçat còmode. Ens n'anem a Pinell de Solsonès a fer la Ruta de les Mentides

A uns 14 km de Solsona es troba Pinell, un municipi extens però poc poblat. El seu distintiu és el paisatge rural que ofereix juntament amb els boscos de pinassa. A través d'aquests paisatges és on hi trascorre la Ruta de les Mentides, una excursió de recorregut circular, quasi 12 km i amb poc desnivell. 

Església de Pinell. / FOTO: Aj. Pinell de Solsonès

Sabies que... El nom de la ruta té origen en el banc de pedra que hi ha a l'església de Sant Miquel de Pinell. Els veïns el coneixien com "el banc de les mentides", ja que allí s'hi seien els feligresos i s'explicaven les xafarderies en sortir de missa.

Natura i patrimoni històric fusionats 

La ruta, que comença i acaba a l'església del poblet, amaga diferents relíquies que anireu trobant pel camí. El primer és un pou de gel, que data d'entre els segles XVI-XVIII i que està molt ben conservat. Podeu entrar-hi per la part inferior, on hi ha una porta que cal tancar al sortir. No ho oblideu! Més endavant hi ha la Font de l'Horta del Soler, on podreu gaudir del silenci i l'aire pur mentre feu un petit descans. Durant el recorregut també veureu masies dispersades pels camps, fins arribar a l'Ermita de Sant Tirs.

Entrada al pou de gel / FOTO: Aj. Pinell de Solsonès
Ermita de Sant Tirs / FOTO: rutespirineus

Si seguiu caminant, arribareu a la Balma de la Font del Marrà, un racó humit però bonic. Es tracta d'una cavitat a terra que recull aigua. Caminant i caminant, més endavant trobareu la Fossa neolítica del camí dels Casals, un dels principals atractius d'aquesta excursió. Aquesta fossa està datada als voltants de l’any 3.000 aC i avui en dia està molt ben conservada, ja que l’any 1989 s’hi van fer treballs arqueològics i s'ha anat restaurant.

Balma de la Font del Marrà / FOTO: Aj. Pinell de Solsonès
Balma de la Font del Marrà / FOTO: Aj. Pinell de Solsonès
Fossa del Camí dels Casals / FOTO: Aj. Pinell de Solsonès

Finalment, arribareu al punt d'inici d'aquesta ruta. Abans però haureu passat per davant de masies enmig dels camps i haureu vist el Lledoner dels Casals, un arbre caducifoli que destaca per la seva grandària. Precissament està esmentat com a arbre monumental en el Catàleg d'arbres monumentals i singulars, arbredes i formacions vegetals d'interès natural de la comarca del Solsonès. Antigament s'utilitzava per a fer forques, pales de ventar o mànecs. No passa desapercebut!

Lledoner dels Casals

Aquesta ruta podría ser una innocentada, però no som tan dolents ;) Boscos de fades i paisatges rurals es fusionen a Pinell de Solsonès. Natura, història i cultura us esperen. Això sí: res d'embrutar i fer maleses a aquestes meravelles de la natura i de l'home!

Comparteix

També t'interessarà