Més de 2.000 al·legacions contra la línia d'alta tensió a Alcarràs
La plataforma contra els macroprojectes energètics de Ponent, conjuntament amb ajuntaments, entitats i particulars, ha presentat més de 2.000 al·legacions contra el projecte Rascón Solar, que inclou un parc solar a Alcarràs (Segrià) i una línia d'alta tensió per evacuar l'energia generada per aquesta instal·lació i altres projectades al mateix municipi. La línia, de 12 quilometres, discorrerà també pels termes d'Albatàrrec i Lleida. La plataforma considera que soterrar-la "tampoc és una solució" i reclama que que no sacabi executant "perquè el territori no la necessita". Així mateix, va presentar divendres al·legacions contra el projecte Alvior Atria i preveu fer el mateix amb la resta de macroprojectes elèctrics amb afectació a Ponent.
La plataforma ha presentat al·legacions contràries al projecte Rascón Solar i la seva infraestructura d'evacuació a les quals se sumen unes altres 2.217 al·legacions d'ajuntaments, particulars i entitats contra el projecte i que també ha presentat aquest dilluns la plataforma als serveis territorials d'Acció Climàtica a Lleida.
La portaveu de la plataforma contra els macroprojectes energètics de les Terres de Ponent, Mercè Cortina, ha indicat que les al·legacions incorporen informes tècnics i ambientals i posen el focus en diferents aspectes relacionats amb el projecte Rascón Solar, "tant a nivell d'impactes, de formes com de continguts". Per una banda, en els terminis ja que consideren "insuficients" els trenta dies de què disposaven per preparar-les i presentar-les i més "amb les festes de Nadal pel mig". També, en aspectes tècnics del projecte com ara que el projecte parla se línia d'evacuació "quan és de transport" d'energia.
La plataforma també ressalta que els informes d'impacte ambiental i paisatgístics del projecte que s'han presentat "no són adequats ni prou específics" i "tampoc es consideren alternatives". A més, sosté que el projecte "no està dins del que marca la modificació del decret aprovat l'octubre passat" ja que "no es té en compte la participació de la població de l'entorn ni fan una oferta del 20% per a la participació dels agents locals", ha assenyalat Cortina.
El projecte Rascón Solar preveu un parc solar a Alcarràs i va lligat amb la construcció d'una línia d'evacuació de 12 quilòmetres fins a la subestació de Magraners, passant per la subestació d'Albatàrrec i per l'Horta de Lleida, i també preveu la construcció d'una subestació a la Femosa. El parc fotovoltaic inclòs al projecte tindria 50 MWp però la línia d'evacuació de 220 kV que porta vinculada també serviria per evacuar l'electricitat generada per altres parcs projectats també a Alcarràs per les empreses Solaria i Ignis.
Des de la plataforma tampoc veuen que sigui una solució el soterrament d'aquesta línia, tal com va plantejar el Govern als promotors, i reclamen que no s'acabi tirant endavant. "El soterrament també suposa moltes afectacions i impactes i defensen que el territori no necessita aquesta infraestructura", ha remarcat Mercè Cortina.
El lliurament de les al·legacions ha reunit una trentena de persones, entre elles els alcaldes d'Albatàrrec i Montoliu de Lleida, Jaume Sanuy i Josep Guillamet, respectivament. Alguns dels assistents s'han reunit després amb el director dels serveis territorials d'Acció Climàtica a Lleida, Ferran de Noguera.
"Des del minut u que vam tenir coneixement del projecte ens vam posar mans a l'obra amb els veïns afectats per intentar parar el cop perquè ens ha arribat molt de sobte i en dates significatives com Nadal i que s'aturin aquests projectes que no són del territori i que tampoc el tenen en compte", ha afirmat Sanuy. De la seva banda, Guillamet ha explicat que Montoliu pot acabar tenint "tres línies d'alta tensió a uns 150 metres del casc urbà". "Això és intolerable i el territori s'ha de cuidar, així com les persones que hi viuen", ha afegit.
Rebuig als macroprojectes energètics a Ponent
D'altra banda, la plataforma va presentar divendres, quan finalitzava el termini, al·legacions contra el projecte Avior Atria, vinculat a la construcció d'una línia de molt alta tensió per evacuar l'energia que generaran dos parcs solars projectats a Fraga i Torrent de Cinca. Cortina ha explicat que, al marge de les presentades per la plataforma, s'han presentat "milers" d'al·legacions contra aquest projecte promogut per Forestalia. Així mateix, aquest dimarts també té previst presentar-ne contra el projecte Lupus, que també porta vinculada una línia de molt alta tensió per evacuar l'electricitat que produeixin instal·lacions fotovoltaiques previstes a l'Aragó i que promou el mateix grup empresarial.
Al marge de presentar al·legacions contra els diferents projectes, des de la plataforma continuaran amb la "mobilització social i política al carrer". En primer lloc, per explicar a la ciutadania l'afectació dels diferents macroprojectes que inclouen línies d'evacuació d'alta o molta alta tensió, però també planteja mobilitzacions per tal que aquestes infraestructures energètiques promogudes per grans empreses i que poden afectar les comarques de Lleida no acabin tirant endavant.