Un programa comunitari redueix els reingressos i les morts de pacients amb insuficiència cardíaca

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
30-08-2023
Actualitzat: 30-08-2023 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Un programa comunitari redueix els reingressos i les morts de pacients amb insuficiència cardíaca
    Peu de foto: 
    Hospital de Bellvitge

Un programa comunitari redueix els reingressos i les morts dels pacients amb insuficiència cardíaca als 90 i als 180 dies de l'alta. Es tracta del programa de la Gerència Territorial Metropolitana Sud de l’ICS, que treballa amb metges i infermeres de l'Hospital Universitari de Bellvitge i de l’Atenció Primària de l’Hospitalet Sud, l'Hospitalet Centre i el Prat de Llobregat. La insuficiència cardíaca és una síndrome crònica amb un impacte molt negatiu en la mortalitat i una de les causes fonamentals de reingrés hospitalari. Fins ara ja s'havia demostrat que el programa redueix els reingressos i les morts de pacients als 30 dies de l'alta. Ara, però, un nou estudi ha demostrat que també s'aconsegueix als 90 i als 180 dies.

L'estudi s'ha portat a terme en el marc de treball del Grup de Recerca en Malalties Cardiovasculars (BIOHEART) de l'IDIBELL, dins la línia de recerca aplicada en resultats en salut, i s’ha publicat a la revista científica 'PLOS ONE'. 

El treball ha comparat l'evolució de 123 pacients donats d'alta entre el gener i l’agost de 2017 (just abans de posar en marxa el programa) i 317 pacients donats d’alta entre el setembre de 2017 i el gener de 2019 (ja amb el programa ben consolidat). Per a aquest estudi, es van seleccionar els pacients amb un risc més alt de recaiguda. 

L’anàlisi de les dades va reflectir que l’índex conjunt de reingressos i morts va ser significativament millor en el segon grup de pacients que en el primer, tant als 90 com als 180 dies. En el segon grup es va detectar una reducció d’esdeveniments adversos, d’hospitalitzacions per insuficiència cardíaca i malaltia cardiovascular, i de mortalitat per totes les causes. 

Segons el Dr. Josep Comín, cap del Servei de Cardiologia de l’Hospital de Bellvitge, impulsor d’aquest programa i director del Grup de Recerca en Malalties Cardiovasculars (BIOHEART) de l’IDIBELL, els resultats són rellevants perquè confirmen els beneficis potencials dels programes comunitaris més enllà de la barrera dels trenta dies. Segons ell, els resultats donen més motius perquè aquests programes s’apliquin "arreu, de manera que es pugui oferir una atenció òptima als pacients en la seva fase més vulnerable, que és justament després de l’alta hospitalària". 

Un programa comunitari

El programa comunitari es basa en la millora de l’accés a l’atenció, la continuïtat assistencial, l’optimització dels tractaments i l’educació del pacient. S’inicia amb una avaluació psicosocial i clínica integral del pacient per decidir un pla de seguiment individualitzat. A partir d’aquí, s’aplica un protocol de set passos consistent en una intervenció holística i intensiva de 3 a 6 mesos de durada que alterna les visites presencials i els contactes telemàtics.

Aquesta intervenció s’adreça a educar i empoderar el pacient en l’autocura, prescriure tractaments farmacològics i no farmacològics basats en les recomanacions de les guies de pràctica clínica, aprofundir en l’estudi etiològic de la insuficiència cardíaca quan sigui necessari, i identificar i tractar precoçment les comorbiditats i descompensacions. 

Comparteix

També t'interessarà