Una infermera compromesa

S.C.D.
Publicat: 
11-12-2018
Actualitzat: 11-12-2018 11:01
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Una infermera compromesa

L’ajuntament va anunciar dissabte que el carrer Sangenís Bertran, un diputat provincial per Lleida que va recolzar la dictadura de Primo de Rivera, passarà a dir-se “Dolors Lolín Sabaté”, veïna de la Bordeta, infermera i fundadora de la Germandat Obrera d’Acció Catòlica (HOAC) a Lleida. Un canvi de nom que des de l’associació de veïns de la Bordeta veuen amb bons ulls. “És una decisió molt encertada.”

Dolors Sabaté va nàixer a Juneda el 1920, encara que al cap de pocs anys la seua família es va traslladar al barri de la Bordeta. Va començar a treballar com a auxiliar d’infermeria a la Clínica Perpetu Socors i als 27 anys ja s’havia tret la titulació per poder exercir com a infermera, la seua passió. El 1955 va començar a contactar amb l’HOAC i va ser una de les sòcies fundadores i de les més actives de la seua delegació a Lleida i, al cap de poc temps, va acabar sent-ne la presidenta. No va deixar de banda el seu vessant més social i va ser una de les principals impulsores per a la construcció d’una guarderia al barri dels Magraners. Més tard, el 1963, va ser nomenada presidenta de l’HOAC a nivell estatal i també va ser secretària adjunta del Moviment Internacional de Treballadors Cristians. Va deixar el càrrec el 1971 per anar a Barcelona i després mudar-se de nou a Lleida, on va participar en les reivindicacions laborals del personal de l’Arnau de Vilanova, on va treballar fins a jubilar-se, i va col·laborar en la constitució de plataformes antifranquistes. Sabaté va morir a Lleida el 1999.

“És una elecció justa”, va dir la presidenta veïnal de la Bordeta, Mari Carmen Guerrero. Però va lamentar que “ens n’hàgim d’assabentar pels mitjans de comunicació i no ens n’informessin abans” des de l’ajuntament.

Comparteix

També t'interessarà